Киро Кафеджи запял „Вятър ечи, Балкан стане” и с песен на уста, увиснал на въжето!

Киро Кафеджи запял „Вятър ечи, Балкан стане” и с песен на уста, увиснал на въжето!

Киро Геошев (Киро Кафеджи) бил пътуващ книгопродавец, но държал и свой бакалски дюкян с кафене на Конски пазар. Една от най-колоритните фигури сред софийските книжари, заедно с локума и кафето продавал и книги и най-вече – бунтовническата песнопойка на Никола Вардев, чиито текстове често пеел пред клиентите си, за да рекламира „стоката“ си. Именно в кафенето му се събирал Софийският таен комитет, криели се комитетските пари и се правели фалшиви тескерета. Тук на няколко пъти Киро Геошев се срещал и лично с Васил Левски. Освен песнопойката на Никола Вардев, при него можело да се намерят комедията от Димитър Паничков „Поевропейчване на турчина” , „За славянското произхождение на дунавските българи” от Дмитрий Иловайски, „История на хайдут Сидера и неговът бивол Голя” от Никола Козлев и много други.

През 1877г, в разгара на Руско-турската война, Киро Кафеджи бил арестуван и осъден по обвинение за притежание и разпространение на бунтовни книжа заедно с още няколко софийски книжари. Бесилката му издигнали до дюкяна му, по средата между Конски и Говежди пазар – точно над олтара на разрушената църква „Св. Спас” .

„Този е баш комитата!”, сочели го турците, а по свидетелство на френския кореспондент Дик де Лонли в отговор Киро Кафеджи запял „Вятър ечи, Балкан стане” и така, с песен на уста, увиснал на въжето.

loading...

Веднага след Освобождението Христо Г. Данов предлага на мястото на някогашния Шарен мост да се издигне паметник в чест на Киро Кафеджи и съратниците му Георги Стоицев -Абаджията, Стоян Табаков и Никола Крушкин- Чолака. Така през 1889 – 1891 г. е изграден Лъвов мост, четирите лъва на който символизират именно четиримата обесени софийски книжари.

Източник: literatours.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!