Загадъчната смърт на българските владетели: Цар Иван Асен II

Цар Иван Асен II умира на 24 юни 1241 година, на Еньовден, вероятно от сърдечен удар. Дали заради празника или заради нещо друго, но смъртта му е обвита в тайнство.

Интересно е, че малцина от нашите владетели имат известни досега гробове и това още подклажда легендите за смъртта им.

В хрониката на монаха Алберих попадаме на предсказание за смъртта на българския цар Иван Асен ІІ (1218–1241 г.). Според него посветен в окултните науки константинополски мъдрец се свързал със силите на мрака и след разговор със самия дявол възвестил предстоящата смърт на враговете на империята – василевса на Никея и българския монарх, който починал наскоро след това.

Със сигурност гроб на български цар открива Моско Москов в далечната 1906 г. Той копае в търновската църква „Св.св. 40 мъченици“ и намира гроб на средновековен аристократ. Заради царските атрибути предполага, че това е гробът на Иван Асен ІІ.

loading...

В църквата са намерени и два женски гроба – вероятно на съпругите на Иван Асен ІІ унгарката Ана-Неда и епирката Ирина Комнина. Надгробната плоча на една от цариците после изчезва и днес се поставя под съмнение дали въобще е съществувала.

Москов разкопава и в църквата „Свети Димитър“, в която Асен и Петър обявяват въстанието си през 1185 г. В притвора открива два гроба, разкопани и ограбени преди него – нарича ги „Асен“ и „Петър“. Те са на възстановителите на Втората българска държава. Всичките находки оставя в днешната сграда на Първа гимназия във В. Търново. Там през 1913 г., когато ходът на Междусъюзническата война е успешен за България, са настанени пленените сенегалци и те разпиляват нещо, което днес би могло да бъде национална светиня.

Източник: flashnews.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!