Жените, които обичаха безрезервно Апостола!

Апостола не успява да създаде семейство. Но Васил Кунчев – строен, обаятелен синеок красавец е разтуптявал доста женски сърца.

В рода смятат, че голямата му любов е красавицата Йова от село Войнягово, където Левски учителства в периода 1864-1866 г. На седенките все я подканял да пеят заедно любимата на двама им „Мари, заискали се мома и момък”.

При едно от по-късните си идвания в селото донесъл гердан. Очевидно и Йова не била безразлична към синеокия даскал, тъй като дълго време след неговото заминаване тя не се е омъжила. Когато след години се задомила, изучила сина си за учител, въпреки че мъжът искал да го прави търговец.

С карловската монахиня Ана Бояджиева Левски се среща в Белград, където участва в легията на Раковски. Там Ана учи богословие и приема монашеското име Евгения. Между младите пламва искра, Васил подарява на девойката портрета си в униформа, тя му изплита ръкавици.

Тъй като има познание на медицинска сестра, Ана превързва раните на Левски, след като е опериран от апендицит. Според някои историци между апостола и Ана е имало споделена любов. Потвърждение на красивата любовна история е любимата песен на Левски – „Отдавна ли си, момне ле, калугерица…”.

loading...

Сред най-щастливите в личен план периоди е зимата на 1868 г., когато посреща имения си ден с приятели и с Евгения. На 5 май Васил целува любимата и потегля по комитски дела за Влашко. Двамата успяват да откраднат няколко срещи в Карлово, където монахинята учителства.

След обесването на Левски Евгения се срива психически, рухва надеждата да е заедно с любимия. Умира в крайна бедност в Пловдив през 1912 г. До леглото е снимката на Апостола.

Скривалището на Христина

Друга монахиня – Христина Тотева, играе важна роля в живота на Апостола. Учителката в килийното училище в сопотския девически манастир „Въведение Богородично” е най-известната укривателка на Левски. В метоха на манастира той има сигурно скривалище.

Входът към него бил в килията под леглото на монахинята. Левски я наричал „леля” за камуфлаж, но под черните одежди на Христина се криела млада хубава жена, която съвсем не била безразлична към красивия бунтовник.

Източник: arhiv.marica.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!