Доньо Донев – незабравимият, гениалният

Гениалният Доньо Донев е роден на 27.06.1929 г. в Берковица. Той бе художник, сценарист и режисьор на над сто анимационни филма.

Завършва графика в Художествената академия през 1954 г., а през 1959 г. специализира в Союзмултфилм в Москва. Първият му анимационен филм като художник е „Грух и Грушка“(1957), а с „Дует“(1961) дебютира и като сценарист и режисьор. (За „Дует“ е отличен на кино фестивалите във Варна (1962) и Виена (1964)).

Години наред бе професор в НАТФИЗ и преподаваше анимационна режисура.

С “глупаците” на талантливия художник израснаха няколко поколения българи. Именно „глупаците“ от емблематичната анимационна поредица го превръщат в най-популярното лице на българското рисувано кино. Поредицата се появява през 1970-та, а през следващите години персонажите преминават множество превъплъщения: „Тримата глупаци – ловци”(1972), „Тримата глупаци и автомобилът”(1973), „Тримата глупаци и кравата”(1974), „Тримата глупаци – ловци”, „Тримата глупаци и дървото”(1977), „Тримата глупаци и глупачката”(1978), „Тримата глупаци – атлети”(1979), „Тримата глупаци – педагози”(1980), „Тримата глупаци – рибари”(1982), „Тримата глупаци в ресторанта”(1988), „Тримата глупаци нон стоп”(1990), „Тримата глупаци в бита и спорта”(1993).

loading...

Малки и големи се смяха на “Умно село”, надсмиваха са се над “Ноктюрно” и “Кауза пердута”. Множеството комични ситуации, в които попадат героите във всичките анимационни притчи на Доньо Донев, множеството грешни решения, които взимат и свързаните с тях често трагични преживявания – всичко това е част от нашия живот. Едва ли някой някога е обхванал така дълбоко и е поднесъл с такава лекота и яснота човешката глупост, но винаги обрисувана с дискретна дидактика, с искреност и обич от гениалния творец.

Източник: pamettanabulgarite.comartday.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!