Две десетилетия неуспешни войни: Константин I Тих Асен

Константин I Тих Асен е син на скопски благородник.

През 1257 г. Константин е издигнат от Великия болярския съвет в Търново да замести на престола неуспешния Мицо Асен.

Преди да бъде коронясан за български цар, Константин Тих е сред най-влиятелните боляри в Югозападна България.

За да утвърди позицията си на законен владетел, той приема името Асен, женейки се за внучката на Иван Асен II Ирина.

Вече на престола, Константин Тих воюва с унгарския крал Бела IV и успява да възвърне Северин и част от Банатската област под българския скиптър, но през 1261 г. новият маджарски крал Стефан V отново откъсва територии от България, като превзема и Видин и Лом. Константин Тих получава помощ от Яков Светослав, в замяна на която обаче става автономен управник на областта.

loading...

През 1264 г. Константин Тих предприема поход срещу Византия с 40-хилядна наемническа армия от Златната орда, но сравнително успешната кампания не подобрява българските позиции в териториален и политически аспект.

След смъртта на съпругата си Ирина през 1268 г. Константин се опитва да възстанови отношенията си с Михаил VIII Палеолог, като приема предложението му за брак с племенницата му – Мария Кантакузина. Обещаната зестра за сключения през 1269 г. брачен съюз са временно изгубените от България Месемврия и Анхиало, но нарушеното обещание от страна на василевса влошава отношенията между двамата.

България влиза в съюз с краля на Сицилия Шарл I Анжуйски, който подготвя поход срещу Михаил VIII с цел възстановяване на Латинската империя. Михаил отвръща на удара, омъжвайки незаконната си дъщеря Ефросина за хан Ногай от Златна орда, който през 1274 г. нахлува в България.

Последните години на своето управление Константин I Тих Асен прекарва частично обездвижен след злощастно падане от кон. Управляващата върхушка застава плътно зад царицата Мария Кантакузина, която коронясва техния син Михаил II Асен за съцар скоро след раждането му през 1272 г.

Поради проточилите се неуспешни войни, постоянните монголо-татарски набези на Златната орда и икономическа разруха през 1277 г. Ивайло застава начело на метеж.

Константин Тих Асен се изправя с войска срещу него, но претърпява поражение и губи трона и живота си.

Източник: balgari.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!