Григор Начович подготвя преврат срещу Стамболов в стил “ Кардинал Ришельо“

Пет са официалните държавни преврати в новата българска история, скритите, неизвестните са поне два пъти повече.

Извършителите пък в познатата ни преврати са само добре режисирани актьори без самите те да го съзнават.

Падането на Стамболов от власт всъщност е също класически пример на неизвестен преврат.

Архитект на преврата срещу Стамболов е Григор Начович.

Симеон Радев греши, като дава прякор на митрополит Климент Българския Ришельо. Истинският задкулисен играч на българската политическа сцена, заслужаващ да бъде наречен Ришельо, е бил Григор Начович.

loading...

Някога двамата са били приятели, но в политиката това понятие на съществува. Оставяме настрана причината, накарала истинския Ришельо да се заеме със свалянето на всесилния министър-председател, задача непосилна за никой друг по това време в България и да надникнем в един сценарий, в една сложна интрига, която Начович изплита с удивителна ловкост.

Фердинанд, който измислил за всеки политик прякор, го нарекъл Велзевул и още Бухала заради мъдростта, приписвана на тази птица.

Самотник, затворен в себе си, странящ от хайлайфа, европеец в държанието си, високо морален, той ще устои на хиляди интриги и клевети, плетени срещу него от най-високо място.

И така – Стамболов трябва да бъде отстранен. Начович избира преврата в лицето на нищо неподозиращата Смарайда, лека жена, съпруга на военния министър Михаил Савов.

Начович урежда Димитър, търновчанин, гръцка душа човек, както се говорело за него, заедно с човек от чергата му – Иван Басмаджиев да скроят номер на Смарайда. Те я викат на поверителен разговор и започват да я кандърдисват да си изпее прегрешенията – къде с кого, кога и как, за да могат пък те, като знаят всичко, да измислят начин да я отърват от готвещия се да й отреже главата съпруг. Смарайда, доста лековерна, започва да разправя. Скрит зад завесата, Михаил Савов слуша, а заедно с него и неговият приятел Рачо Петров. Изреждат се имена и живописни описания на истории, като крайният резултат е излизане иззад завесата на вбесения съпруг Савов и по чудо отърваване на кожата от Смарайда. И шумно обявяване на дуел на Стефан Стамболов – точно това, което иска Начович.

Доколко е бил блестящ замисълът му и точни разчетите говори фактът, че дори името на министър-председателя да не е споменато от Смарайда, гневът на военния министър е насочен умело точно към него. В играта сценаристът брилянтно вплита името на Панайот Славков, протеже на Стамболов, бивш кмет на Търново, когото премиерът издига до министър, а като такъв повечето от времето си прекарва затворен в кабинета си с посетителки, то се знае – и със Смарайда.

Дуелът е шумно оповестен, цяла София само за него говори, но това е само звено от веригата, целящо окарикатуряване на военния министър и подаване от негова страна на оставка, за да се заеме поста от Рачо Петров, за когото Начович отлично знае, че няма да се поколебае да застане срещу Стамболов, когато стане необходимо. Врял и кипял в журналистическите нрави, Начович знае и какво ще последва от страна на пресата. Което се случва, надминава и най-оптимистичните му прогнози – вестникарите сякаш само това са чакали. Стамболов е изкаран най-големият курвар на света, приписвани са му обезчестявания на 70 девици, за омъжените жени, които прелъстил, да не говорим.

За да подсили ефекта, Начович съобщава на близкия на двореца Добри Ганчев да предупреди княза, че се готви убийство на Стамболов, но и че самият Фердинанд може да бъде убит, ако поддържа премиера си. Среща се с полковник Ковачев, секундант на военния министър за предстоящия дуел, и му съобщава, че трябва да се откаже от дуела, че Стамболов носи ризница (бронирана жилетка) – нея сам Начович му купил от Виена.

Драмата на Савов се превръща в комедия. Омаскарен, той си подава оставката. Рачо Петров поема военното министерство и с това започва краят на Стамболов. Първият министър е злепоставен не по-малко от Михаил Савов и започва да крои планове как да се измъкне от ситуацията. И тук Начович използва една слабост на Стамболов – малко известно е, че той силно вярвал на врачки, гадателки и при важни моменти винаги се допитвал до тях. Подкупена врачка подсказва на Стамболов да си подаде оставката, приемането на която веднага ще предизвика из цяла България масови демонстрации и молби към Фердинанд да не я приема. И че сам князът ще го моли да стои на поста си. След което той вече ще бъде абсолютният владетел на България.

Стамболов, уверен че така ще бъде, подава оставка, като все пак подготвя свои хора, които да направят първата демонстрация в негова подкрепа.

Срещу манифестантите военният министър Рачо Петров обаче изпраща войската – точно както очаквал Начович.

И това вече е краят на Стамболов.

Борис ЦВЕТАНОВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.