Въстанието на болярина Драгота

И известният град Мелник е попадал под византийска власт и то за около 100 години. Това се е случило след въстанието на войводата болярин Драгота.

Въстанието избухва през лятото на 1255 г. и генералните битки се водят при планината Беласица, както е било и 241 години по-рано при Битката на Самуил с византийския император Василий II, наречен Българоубиец, но този път нашественикът е император Теодор II Ласкарис.

Да си припомним кой е войводата болярин Драгота. От стари византийски хроники се узнава, че е бил управител на голямата крепост Сяр. През 1246 г. крепостта му е нападната от никейски войски и след като не открива възможност да я опази и с грижа да опази населението от убийства и грабежи в целия регион, я предава на никейския император Йоан II Дука Ватаци. Така е до лятото на 1255 г., когато цялото население от Мелнишко, Доспатско и голяма част от Родопите на изток въстава, а водач им става Драгота.

Описания на случилите се събития по време на въстанието се откриват в писанията на византийския летописец Георги Акрополит. Според него началникът на Мелнишката войска Драгота се вдигнал на открито въстание, „тъй като бидейки българин, хранел омраза против ромеите.” Драгота организирал отбрана на Рупелския пролом на Струма между Беласица и Славянка. Срещу му се насочили войските, водени лично от император Теодор ІІ Ласкарис. И тук, както и при Беласишката битка на Самуил, византийците не успявали да пробият отбраната и сторили това с хитрост, както сторил и император Василий ІІ през 1014 година.

Император Теодор II Ласкарис успял да направи обход по източната част на Беласица и с голяма част от войските си се явил в тила на бранителите на Драгота. Изненадата била голяма, погинали много бойци на Драгота, а другите взели да се спасяват с бягство. Tова поражение решило съдбата на Мелник и района. Победителите подложили на насилие и грабеж населението, изгорени би ли цели квартали от града и за около 100 години установили тук своята власт. Водачът на въстанието пък Драгота не видял това, тъй като бил тежко ранен по време на сражението при Рупел и три дни след това напуснал този свят, за да остане в летописи и спомени.

loading...

Борис САНДАНСКИ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.