Владайският манастир „Св. Петка“ процъфтява по време на Второто българско царство

Владайският манастир „Света Петка“ е действащ девически манастир на Българската православна църква.

Манастирът е бил двупрестолен, посветен на двете светици. Затова днес, носейки името на св. Петка, а в манастира са построени параклис и нова църква в чест на св. Неделя.

Владайският манастир „Св. Петка“ е разположен в южния склон на Люлин планина, срещу столичния квартал „Владая“ на около 1 километър западно от село Владая в югоизточното подножие на Люлин планина. До него може да се стигне пеша от квартала или с кола, като се мине под жп линията и веднага след това се завие вдясно.

Манастирът е основан през X век, процъфтява по време на Второто българско царство, а през 20 век – възобновен. Исторически факти свидетелстват, че на път за Рилския манастир в него е отсядал последният български цар от Втората българска държава Цар Иван Шишман, който носил дарове за светата обител. Манастирът е многократно разрушаван. Особено жестока е съдбата му по време на турските набези през XIV век, когато е опожарен, сринат до основи и монасите в него са избити. Преди смъртта им монасите са поставили каменен кръст, под който са заровили Евангелие и две икони – на св. Петка и на св. Неделя. В годините на османската власт на мястото е имало действаща подземна църква. Хайдутите често търсели подслон в намиращите се високо в планината манастири. В него и до днес са останали десет дъба, за които поверието разказва, че това са „хайдушки дъбе, зая да седи четата под тях и да си прави зияфетът“. В днешния си вид храмът „Св. Петка“ е възстановен през 1902 г. върху основите на старата църква.

loading...

Манастирът представлява комплекс от старата черква Св. Петка, жилищна и стопанска сгради и нов параклис „Света Неделя“. Иконостасът в черквата е обявен за паметник на културата. Макар и оскъдни, все пак сравнително добре са запазени стенописите в старата църква. Изрисувани са четиримата евангелисти Матей, Йоан, Марко и Лука – апостолите, написали евангелията, разясняващи живота на Иисус Христос. На северната стена има скромно изображение на св. Иван Рилски. По същия начин е изписана и новата църква-параклис, посветена на другата покровителка на Владайския манастир – св. Неделя. Тя е осветена през 2003 г. и сега в нея се извършват службите и литургиите. Интересни са и двете каменни колони-свещници от 1911 г. в двора на манастира, дарение от поклонници от с. Луково, Дебърско.

Храмовият празник на Владайския манастир е на 14 октомври – Петковден.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!