Българският цар Иван Шишман е сред дарителите на Рилския манастир

Свидетелство за дарението на българския цар Иван Шишман (1371-1393 г.) за Рилския манастир е известната Рилска грамота. Тя е издадена преди на 21 септември 1378 г. Документът представлява хрисовул, тъй като носи златния печат на българския владетел. Писан е на пергамент с размери 130 х 22 см и с полуустав.

С тази грамота Рилската обител получава във владение редица села и метоси в югозападните български земи заедно със землищата им. Тя е ценен извор за българската история, тъй като освен всичко друго е важно свидетелство за административните и фискални служби през Българското средновековие, за правописа и др.

Текстът в началото на грамотата показва отношението на българските средновековни царе към християнството, почитта им към светците и тяхното покровителство на църкви и манастири. Прозира представата за образа на идеалния владетел, който е благочестив и изпълнен с вяра. Става ясно, че историческата памет на българите е жива и пази спомена за българските царе от миналото.

„Нещо благочестиво и много приятно и похвално за всички христолюбиви царе е това да обичат и да имат горещо желание към светите и божествени църкви, в които са изписани образите на Богочовека и на неговите светии. Защото царят се украсява с венец, с многоценни камъни и бисер, но също така и с благочестие и вяра към Бога и с почитание към светите Негови църкви.

loading...

Поради това и моето царство, което владее по помазание от Бога и по апостолско предание престола на светопочиналите царе, и заради благочестиво християнство и топла обич към Бога и почитание към светите негови църкви и към божествения Негов образ, и към всичките негови светии, но най-много за обновление, помен и милостиня на светопочиналите първопрестолни царе на българския престол, заради всичко това и моето царство, като узна за този закон и предание, благоизволи царството ми да дарува това благообразно и всенастоящо златопечатано слово на моето царство на манастира на царството ми на светия отец Йоан Рилски, който се намира на мястото, наречено Рила, за всички негови села и за всички негови метоси, за всички владения и правдини, сиреч нови и стари. […]”

Източник: inlife.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!