Борил – Войнственият владетел

Борил, син на сестрата на Калоян, се възкачва на българския престол след преврат през 1207 година.

Новият владетел предприема жестоки гонения срещу привържениците на Асеневци. Законните наследници на българската корона – Иван Асен II и Александър, бягат при куманите, а оттам – в Галичкото руско княжество.

Сестриният син на Калоян – Алексий Слав, се самопровъзгласява за независим владетел на областите в Пиринско и Родопите със столица Цепина, а след това – Мелник. Братът на Борил – севастократор Стрез, образува самостоятелно княжество в Средна Македония с център Просек.

Година след като сдобива с короната, през лятото на 1208 г., Борил начело на български и кумански войски нахлува в Източна Тракия. Латинският император Хенрих Фландърски съсредоточава войските си при Одрин, откъдето настъпва към Боруй (Стара Загора). При последвалата битка при Боруй (юни 1208 г.) латините понасят големи загуби и се изтеглят към Пловдив.

На 31 юли 1208 г. обаче Борил изправя над 30 хиляди бойци срещу воините на Хенрих на север от Града на тепетата. Латинската армия отблъсква българите и цар Борил е принуден да оттегли войската си в прохода Свети Никола, в околностите на с. Турия. Това поражение решава съдбата на Тракия, която не е вече част от България.

loading...

През 1213 година Борил потушава бунт на кумански вождове във Видинско с помощта на унгарски войски. В отплата за оказаната помощ Борил отстъпва на маджарите Белградска и Браничевска област. Застрашаващите го вътрешни и външни опасности го карат да подобри отношенията си със Стрез и дори да му изпрати военна помощ. В битката на Битолко поле обаче българите са разбити от латинската войска.

През есента на същата година Борил се отправя към Солунското кралство. По пътя обсажда резиденцията на Алексий Слав – Мелник, и я превзема. По-късно обаче обединените сили на латинците и деспот Слав успяват да нанесат тежко поражение на Бориловите войски. След това ново поражение настъпва обрат в отношенията между Борил и Хенрих, който се оженва за доведената дъщеря на българския владетел Мария, дъщеря на Калоян.

През 1214 г. по инициатива на Борил е съставена коалиция за настъпателни действия срещу владенията на великия сръбски жупан Стефан Първовенчани. В нея влизат, освен българи и латинци, Стрез и епирският деспот Михаил I Комнин Дука Ангел.

Една нощ обаче в лагера на съюзната войска, разположен край Ниш, настъпва суматоха, българи и латинци започват да се избиват помежду си, самият Стрез също загива. Михаил Комнин нахлува в югозападните сръбски земи и завладява Скадър (Шкодра), но скоро след това бива убит, а наследилият го на престола Теодор Комнин завзема владенията на Стрез в Македония.

По това време в България богомилството процъфтява. В Средец (София) е изградена богомилска община начело с Петър. Цар Борил, подкрепян от Църквата, решава да се справи с народната ерес.

На 11 февруари 1211 г. в Търново е свикан голям събор, за да осъди учението на богомилите. Председателства самият цар, той лично води и разследването на докараните пред събора богомили. Част от еретиците се връщат към официалната вяра, а онези, които отказват да сторят това, са подложени на наказания и заточения. След завършване на събора по нареждане на Борил е преведен на български език гръцкият Синодик в неделята на православието от 843 г., в който се съдържат изложения срещу по-стари ереси, разпространявани във Византия.

В преведения на български Синодик е прибавена специална глава, в която се излагат схващанията на богомилството, за да бъдат анатемосани. Т. нар. Борилов синодик е един от най-важните извори за историята около възстановяването на българската държава.

Тежките териториални загуби влошават положението на Борил и активизират привържениците на Асеневци. Повикани вероятно от тях, престолонаследникът Иван Асен и брат му Александър се явяват в Северна България, подкрепени от руски дружини. Борил търси спасение в столицата, но след седеммесечна обсада синовете на Асен I успяват да влязат победоносно в Търновград. Борил е ослепен, а на престола се възкачва Иван Асен II. Годината е 1218-а.

Източник: balgari.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!