Бляскавата победа на българските кавалеристи при село Кара Мурад

На 23 октомври 1916 г. при село Кара Мурад, северно от Кюстенджа, частите на българската 1-ва Конна дивизия атакуват руско-румънски войски – т. нар. “бригада Фримо“ и руската 265-та Оренбургска дружина. Противникът е изцяло разгромен. Генерал Иван Колев записва нова бляскава победа. Чрез изкусна маневра българските кавалеристи обкръжават и пленяват руската 265-та Оренбургска дружина, заедно с командира и едно руско бойно й знаме. Това е бойното знаме на 1-ви батальон от 265-и опълченски Оренбургски полк. На него е изобразен православен кръст и вензела на руския император Николай ІІ. Освен тях и девиз: “За вярата, царя и Отечеството“.

Знамето, пленено в боя при Кара Мурад е боен трофей на 2-ри конен полк. При пленяването му са се отличили: майор Добрилов, поручик Янакиев, вахмистър Митев и старши подофицер Христов.

В Бюлетин на щаба на армейската група “Макензен” от 24 октомври 1916 г. пише:
“Преди пладне тя (Конната дивизия) разпръсна при Карамурад руския 265-и опълченски батальон и плени неговия командир”. В Бюлетина е написано: “Конната дивизия срещна съпротива, отхвърли една румънска бригада, взе знамето на 265-а опълченска дружина и плени 800 войници.“

Всъщност броят на пленниците в боя при Кара Мурад е по-голям. Те са уточнени в донесението на генерал – лейтенант Иван Колев N 601 от 24 октомври 1916г., което гласи :

loading...

Кота 103 (Карамурад тепе), 24 октомври 1916 г.9 ч. 20 м. пр.пл.
“Всичко заловени пленници през вчерашния ден от 1 конна дивизия – около 1300 души долни чинове, от които 520 руси. Вън от това, заловен е командирът на бригадата от 9 дивизия, полковник Фримо, един руски подполковник и 12 души офицери.’’

Източник: bgwars.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!