Битката при Горни Дъбник по време на Руско-турската война

Първата решаваща операция от действията на Западния руски отряд за прекъсване на комуникационната линия на Плевенския османски гарнизон и затваряне на блокадния пръстен около него по време на Руско-турската война е .Битката при Горни Дъбник

Османските укрепления са изградени между 20-30 септември 1877 г. на хълма при с. Горни Дъбник, пресечен от шосето София-Плевен на две височини. На северната, с почти отвесни склонове е изграден т.н Голям редут, който има командно положение по отношение на т.н. Малък редут, изграден върху южната височина със сравнително полегати склонове. Редутите за заети от 6 табура, 6 ескадрона и 4 оръдия, всичко 3 800 войника, командвани от Ахмет Хивзи паша.

Насочени за пряко действие срещу тях са руски сили от 15 613 войника и 48 оръдия. Състава командван от генерал-лейтенант Йосиф Гурко е от новопристигналите от Русия Гвардейски части. Формирани са три колони : дясна – атакува от североизток, средна – атакува от югоизток, лява – атакува от югозапад. Планът на атаката предвижда действия за осуетяване на опитите за подпомагане на противниковите сили от неговите гарнизони в Плевен, с. Долни Дъбник и с. Телиш. Планът е известен на висшите офицери на 10/22 октомври, а диспозицията е разпратена на частите на следващия ден. Атаката е насрочена за 12/24 октомври.

Руската атака се разпада на три етапа. Първият в началото се характеризира с несинхронизирано действие на трите колони. Най-значителен успех постига средната колона. Лейбгвардейския Гренадирски Пехотен полк атакува, превзема Малкия редут и преследвайки противника неуспешно атакува Големия редут. Лейбгвардейския Московски Пехотен полк достига до него на 80-100 крачки. Дясната колона обстрелвана при с. Долни Дъбник достига на 800 крачки. Лейбгвардейския Финландскии полк от състава на лявата колона успява да заеме отделни окопи. Вторият етап започва около 15,00 ч. докъм 17,00 ч. Дясната колона достига на отделни места до 40 крачки от Големия редут. Генерал-лейтенант Гурко взема решение за задържане на заетите позиции и изготвя диспозиция за нощна атака. Третия етап започва стихийно, без знанието на командния състав, които е изненадан от войнишката самоинициатива.Войниците се вдигат в атака, нарушават предписанията на бойния устав и прилагат своя войнишка тактика – окопаване, придвижване на малки групи, взаимна подкрепа с пушечен огън. Проникват в Големия редут и провеждат свиреп ръкопашен бой. Ожесточението достига до степен, че едва третото османско предложение за капитулация е прието.

Горнодъбнишкия османски гарнизон е разгромен. Неговите остатъци са пленени и престава да съществува. Руските сили правят важна крачка за затваряне на блокадния пръстен около Плевен. Руски загуби са 3 302 убити и ранени.Турски загуби : 1 500 убити , 2289 пленени.

loading...

Източник: teenproblem.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.