Батко Джо – легендата

Гражданската съвест на Видин. Това е батко Джо – Иван Иванов Маринов , роден на 26 юли 1933г в град Видин. От дете, ученик и до днес!

Великолепен на младини спортист (прекрасен баскетболист), впоследствие той се включва активно в организиране на спортната дейност на Видин – област от живота на всеки човек в един град, без която няма здраве, няма хармонично развити личности, няма кой да върши качествен труд, както и да съдейства за сигурността на обществото и държавата. Именно през този период от живота си (1956-1969) Иван Маринов работи като завеждащ отдел „Учебно-спортен“ в бившите ОКФС, ОС на БСФС и ДФС „Бенковски“ в град Видин.

През 1969-1994 година е преподавател по физическо възпитание във видинското СОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Става носител на орден „Кирил и Методий“ – втора степен, на званието „Главен учител“ с първи квалификационен клас. Завършва аспирантура с докторска степен. Има над 70 публикации във връзка с изследване на физическото развитие, дееспособност и двигателна дейност на децата и учениците. Експериментира и внедрява всичките си знания и умения в училище „Св. св. Кирил и Методий“, като едновременно с това изгражда и създава една прекрасна спортно-техническа база – пример за цяла България!

Батко Джо е и почетен гражданин на Видин. Вече пенсионер, успя да обобщи и проучи цялостната история на спорта в града от възникването му до днес. Като всичко това е описал в книги, съхранени в домашните и обществени библиотеки.
Книги, с които младите спортисти и нови ръководители на града днес трябва да се запознаят обстойно. Това е голям и упорит труд на един гражданин на Видин с много обич към спорта и въобще развитието на Видин.

Иван Иванов Маринов е автор на книгите:

loading...

– Oткрита лeкa спортна база в училище(1983);
– Откритата физкултурна база в детската градина (1989);
– Физическо развитие, физическа дееспособност и двигателна дейност на 10 14 – годишни ученици от 70-те до 90-те години на XX век (2003);
– Средства и методи за подобряване двигателните качества на учениците (2003);
– „Физическо развитие, физическа дееспособност и двигателна дейност на деца и ученици от 4 до 16 годишна възраст през последните тридесет години на XX век (2005);
– „Възникване и развитие на баскетбола във Видин (2007);
– „Физическото възпитание и спорта в българското училище от 70-те до 90-те години на XX век„ (2008);
– „Възникване и развитие на футбола във Видин- книга първа (19231960), 2009;
– „Възникване и развитие на футбола във Видин – книга втора (1960 2008),2010;
– „Възникване и развитие на футбола във Видин“ – книга трета – футболисти от видинската школа с принос за националния спорт и за елитните клубни отбори у нас и чужбина (2010).

Източник: vidin-online.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!