Батбаян от рода Дуло

Най-големият син на Кубрат, Батбаян (Безмер) го наслежда, но за кратко (665 – 669 г.), поради внезапната намеса на хазарите.

Батбаян се покорява на хазарите, заедно със част от своя народ и губи владетелската си титла.

Батбаян (Големият Баян или Боян; също Бат Бай или Бат Боян) от рода Дуло е последният владетел на Велика България.

Повечето историци идентифицират Батбаян с Безмер от „Именник на българските ханове“. Счита се, че е най-големият от петимата синове на Кубрат. По време на управлението на Кубрат, Батбаян, като най-голям негов син е начело на бащиното си племе — това на утигурите.

Другите синове на Кубрат управляват останалите две основни български племена — Котраг управлява кутригурите (котраги) , а Аспарух — оногурите – най-голямото племе. След смъртта на баща си Батбаян застава начело на племенното обединение.

loading...

Без сплотяващата воля на Кубрат обаче единството на държавата бързо се разпаднало и избухнали конфликти между братята и водените от тях племена.

След падането на Велика България под хазарска зависимост територията, която владее Батбаян, започва да се нарича Кара Булгар, а българите там черни българи.

Те се съвзели от удара на нашествениците и запазили до голяма степен своята самостоятелност. Местоживелищата им били между реките Дон – на изток, на запад – Днепър, Донец – на север и на юг – Черно и Азовско море. Един персийски зограф пише за тях: „Това е храбър, войнствен и внушаващ страх народ.

Вътрешните българи воюват с всички руси, но търгуват с всички, които живеят до тях. Те притежават стада, оръжие и военни съоръжения.“ Батбаян продължава да владее Кара Булгар до смъртта си през 690 г. като полу-зависим от Хазарския хаганат.

След смъртта му на престола го наследява неговият син Бат Тимер, по прякор Джураш.

Векове след това Константин VII Багренородни отново ги отбелязва в своя труд „За управлението на империята“ и с това показва значението им за стратегическите цели на империята. Константин Багренородни употребява термина „Черна България“, което ясно говори за наличието на още една българска държава в Азия.

Източник: mgpz.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!