Батановският манастир „Св. Възнесение Господне“ край Батановци

Батановският манастир „Св. Възнесение Господне“ (Св. Спас) се намира северно от град Батановци, сгушен в северозападното подножие на планината Голо бърдо.

Манастирът първоначално е носил името „Успение Богородично”. Не е известно кога е възникнал, но ценни сведения за неговия отколешен живот ни дават два ценни книжовни паметника, изписани в същия манастир – миней със служба на Св. Петка, Св. Пантелеймон и Св. Иван Рилски от 1563 г. и едно четириевангелие от 1564/65 г. (съхранява се в Националния църковен историко-археологически музей в София). Към последното има преписка написана вероятно от тогавашния игумен, част от текста ѝ е следния: „…близь реце Струме……. ер’мѡн’х гаврилъ въ место ѡбластї Радомир’ские више сала Батеновци у манастиръ Успенїе на прѣс’теи б’ци въ л’т 1564/65 при ѡс’щенаго митрополита Диѡмидїа Софискаго и при кир епискупа Радомирского Мардариia”.

Самия факт за изписването на книги в манастира говори, че той е бил важно книжовно и просветно средище за тази част на България. През посочения отрязък от време тук е функционирало братство, чийто богослужебен живот се е ръководел от въпросния йеромонах Гаврил, който е изпълнявал и ролята на старец (граматик) в писмовната дейност. Правописът на изписване на двете книги е различен, което допуска, че те са дело на двама книжовници, творили под надзора на Гаврил (стилът им е подобен).

Съдържанието на бележките представлява своебразна микроистория, даващо да се разбере, че този културен център е имал влияние не само в близката околност – с. Богданов дол (Софийски санджак), но и извън нея – с. Дяково (Дупнишко). Последните две селища са закупили от неговия скрипторий книги за употреба на техните храмове. По-нататъшната участ на средището не е известна. Има още една преписка, говореща за един от авторите на книгите от Батановския мнастир, но тя е изготвена вече на друго място – „…дїакь Бѡгдан…….. оу селъ Глоговици [въ хорѣ Знеполю]”.
Не се знае дали само скриптория е престанал да съществува или цялата обител, след напускането на монасите. Според местни предания манастирът е бил разорен от турците през първата половина на XVIII век.

loading...

Батановският манастир е възстановен върху руините на стария през 1870 г. с построяването на днешната църква „Св. Спас”. По същото време към него е открито и килийно училище, което на по-късен етап (1882 г.) прераства в светско училище.
Манастирската църква е изпълнявала функциите и на енорийски храм за село Батановци. Манастирът е бил действащ до към първите години след идването на атеистичната социалистическа власт през 1944 г. От тогава постепенно запада, за да стигне до днешното си положение, когато в черквата му не се отваря дори на Великден

Източник: svetimesta.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.