Александър Климов бил осъден на 101 години затвор от турците!

Войводата от Илинденско-Преображенското въстание и известен учител в Пиринския край Александър Климов е роден през 1881г.

Като ученик в Битоля той се свързал с дейци на ВМОРО и се сприятелил с апостола Гоце Делчев. Макар че бил само на 22 години при избухването на въстанието организирал чета и с нея се включил в пламъците на бунта.

Пред олтара на свободата родът му дал девет жертви. След разгрома на въстанието бил заловен и осъден на 101 години затвор. Амнистирали го през 1908 г., когато дошли на власт младотурците. След това той се отдал в служба на просветното дело, като учителствал в Струга, в село Елешница и накрая и най-дълго в село Горна Брезница, където и до сега се помнят народополезните му дела.

Създал първата овощна градина в селото с цел да събуди у селяните стремеж към по-добър поминък. По негова инициатива и с доброволен труд на населението през 1921 г. започнал строежът на училищна сграда и пак по негова инициатива през 1931 г. в нея била открита прогимназия.

Александър Климов бил сред местните дейци, които през 1932 г. с дарения закупили художествена литература за читалището. Организирали сказки и подготвяли пиеси. И сега възрастни селяни разказват как през 1943 г. Климов защитил арестувани младежи от селото.

loading...

Като легенда се помни и случаят с влезлия през една нощ в дома му да бере грозде крадец и когато жената на Климов Гергица съобщила за това на мъжа си, той казал: „Не вдигай шум, оти може да се уплаши и да падне от лозницата, та я нога, я ръка да счупи.” Жизненият му път завършил през 1975 г., когато бил на 94 години.

Борис САНДАНСКИ, гр. Кресна

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.