Академик Любомир Милетич и село Трънчовица

Малцина знаят, че католическото село Трьнчовица от някогашната Никополска околия, макар да съществува от Първото Българско царство, не винаги е било на сегашното си място на десния бряг на река Осъм. Някога то се е намирало между селата Бъзцево (днес Новачене) и Мършовица (днес Любеново). В началото на XVII век, когато римокатолическото вероизповедание постепенно навлиза по нашите земи, жителите на Трънчовица като павликянски наследници приемат тази западна християнска вяра.

За Трьнчовица са писали много изследователи, между които Александър Бохачек, Марин Дринов, академик Иван Дуйчев, академик Димитър Ангелов, академик Любомир Милетич, професор Боян Пенев, професор Георги Нешев и др.

През 1648 година Филип Станиславов оглавява новоучредената Никополска католическа епархия и избира Трънчовица за свое първо седалище, макар и само за няколко години. Закупува място и строи училище за децата от Трьнчовица и съседните села. Това училище, строено през 1650 г., и днес се знае като „Школата“. Тук Филип Станиславов съставя (или довършва) ръкописа на добре известната книга „Абагар“, отпечатана в Рим през 1651 г.

След около 100 години от Италия идват първите двама мисионери-свещеници от ордена на Пасионистите, за да служат в Трънчовица, с което се поставя началото на мисията на Пасионистите в България. Това е през 1782 г. – времето на най-мрачното турско робство.

loading...

В енорията служат високо образовани свещеници. Един от тях е Рихард Хофман. Роден е на 29 март 1870 г. град Курде, Белгия. Завършил първо медицина и след това духовни науки. В България той работи първо като директор на Духовната семинария в Свищов, а през 1898 г. по негово желание е назначен за енорийски свещеник в Трънчовица. Същата година селото е посетено от академик Любомир Милетич, тогава професор в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Двамата се срещат и водят разговор с научен характер. С помощта на получената информация академик Милетич подготвя своята научна програма и посещението си във Ватикана. Отива там през 1904 г,, а следващата година излиза неговият научен труд „Нови документи за миналото на нашите павликяни“. В този забележителен труд са поместени над десет доклада, писани до Рим на латински език. Те дават подробни сведения за живота на християните в епохата на турското робство за обичаите, традициите и църковното дело.

Отец Рихард завърши своя жизнен път на 22 май 1946 г. в Трънчовица. Той остави трайна диря с построяването през 1927 г. на Енорийски дом на два етажа и втора черква в селото през 1933 г. Отец Рихард достави орган за двете черкви, композира химн, сформира женски и мъжки църковен хор.

Автор: Никола КАРАДЖОВ

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!