Обидимски манастир Св. Панталеймон – рожба на пророческо съновидение

Неголемият Обидимски манастир „Св.Панталеймон“ бил построен през 1914г. Създаването му било белязано от разгорещен спор между селата Обидим и Добринище.

През 1908 г. Димитър Клечеров от с.Обидим имал пророчески сън. Той отишъл на мястото, което сънувал, разкопал корените на голямо дърво и открил свещоливник, ръждясал железен кръст и икона на св. Богородица. Местните хора решили, че на това място е имало манастир и започнали да възстановяват обителта.

Но годините били бедни и възстановяването напредвало бавно. През 1910г. в селото отседнал йеромонах Максим, който носел икона на св.Богородица, рисувана в Атон за руското манастирче „Св.Панталеймон“.

Понеже иконата се оказала в Обидимския манастир, решили, че трябва да теглят жребий дали да остане в него, или да продължи за Русия. Tри пъти теглили жребий и три пъти иконата се падала на Обидимския манастир. Накрая йеромонах Максим решил да остане в тукашния манастир, но не издържал дълго и се върнал в Атон.

Едва през 1914г. манастирската църква била завършена. Малко преди да бъде осветена, селяните от съседното село Добринище поискали от Разложкия митрополит да я разруши, защото била незаконна. Митрополитът изпратил комисия да проучи случая. В комисията имало и един полицай – Иван Симеонов – който написал следния протокол от проверката:

„Ние, българските полицаи, църкви не събаряме заради някакво спорно място, което явно личи, че си е собственост на село Обидим. Нека да дойде митрополитът, да я събори, ако желае.“

С това въпросът бил приключен и с.Обидим си имало манастир.

Към църквата била построена малка колиба с една стая за живеене. В нея се настанил Димитър Клечеров, който постепенно започнал да създава манастирското стопанство. След неговата смърт църковното настоятелство последователно назначавало няколко пазачи на манастирчето, докато през 1934г. там се установил Георги Цветинчев. Роден в Македония, юрист по образование, човек с висока култура, той бързо успял да укрепи манастирчето. Георги Цветинчев обикалял района, за да събира дарения. По време на партизанското движение (1941-1944г.) помагал на първия български партизанин Иван Козарев.

Георги Цветинчев се грижил за манастира до смъртта си през 1967 г.

Източник: nasamnatam.com


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.