Нечувана храброст! Битката при Ножот – четниците с пушки срещу турските картечници

Битката при Ножот е най-кръвопролитната битка, организирана от ВМОРО след Илинденско-Преображенското въстание. След въстанието сръбската и гръцката пропаганда започват да стават все по-жестоки в тормоза си към българското население, което отказва да предаде българското си име. Зверствата провокират ответната реакция на организацията.

Прилепският войвода, легендарният Тане Николов (роден в Хасково), обединява своята чета с още няколко и започва подготовка за разчистване на региона от сърбомани и окончателното елиминиране на сръбската пропаганда и зверства. Сърбоманите, които не се свенят да нападат и избиват невъоръжени хора, не се осмеляват да се противопоставят открито. Те се обръщат към своя естествен съюзник – османската власт, като посочват къде се намират обединените чети.

Научили за пристигането на редовната войска, войводите отказват да избягат и решават да дадат отпор. На 14 юли при връх Ножот, край село Ракле, Прилепско 200 четници са нападнати от 3000-ния корпус на бъдещия военен министър и главнокомандващ турската армия Енвер бей. Въоръжението също е неравно срещу въоръжените с пушки българи, врагът изважда и картечници.В кръвопролитната битка живота си губят 67 четници, по-голямата част от които са родени в Княжество България.

Въпреки доброто си въоръжение и численото си предимство турците понасят тежки загуби. Предполага се, че броят на убитите е над 500 човека. Опитният войвода Таню Николов успява да разкъса обръча на враговете и да изтегли голяма част от момчетата си от огнения ад. Вбесени от жестокия отпор турските войници се нахвърлят върху труповете на убитите четници с намерението да ги поругаят. Впечатленият от българската храброст Енвер бей обаче не позволява мародерството, а строява своите войници и им заповядва да бие залп в чест на загиналите. Благодарение на италиански фотограф, който е бил там, остават снимки.


Няколко дни храбростта на четниците от битката на Ножот е по заглавията на всички европейски и световни вестници. През 1941 година войводата Таню Николов се връща на мястото на битката и прави панихида за загиналите си момчета.

Източник: trafficnews.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!