На 11 ноември 1952 г. са екзекутирани епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков

На днешния ден през 1952 г. в затвора на София са екзекутирани четирима католически свещеници — епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков.

Процесът срещу тях стартира на 29 септември и продължава до 3 октомври 1952 г. Под удара на комунистическия режим попадат 40 католици, от които 27 свещеници и една монахиня. Те са обвинени в създаване на „шпионска и заговорническа католическа организация в България“, работила за Ватикана и западни разузнавания.

Народният съд признава Епископ Евгений Босилков, отец Йосафат Шишков, отец Павел Джидров и отец Камен Вичев за виновни и ги осъжда на смърт, а останалите на различни срокове затвор.

След политическите промени в Източна Европа през 1989 г. Евгений Босилков е провъзгласен за блажен на католическата църква от папа Йоан Павел II. Това става на 15 март 1998 г., когато във Ватикана гостува специална българска делегация и поклонници от цяла България.

По време на провъзгласяването на епископ Босилков за блажен папа Йоан Павел II произнася емоционално слово, в което заявява, че мъченикът Евгений Босилков е жертва на комунистическата власт и е умрял за вярата Христова.

50 години след убийството на духовниците, по време на посещението си в страната ни на 26 май 2002 г. папа Йоан Павел II отново обяви жертвите за блажени, т.е. светии на католическата църква, мъченици и невинни жертви на комунистическия режим.

loading...

Преди време пък депутати от Синята коалиция поискаха тези достойни българи да бъдат реабилитирани. Ето какво заяви тогава от трибуната на парламента синият депутат Йордан Бакалов:

“Тези трима канонизирани не могат да бъдат реабилитирани, тъй като нямат наследници, които да направят постъпки, поради безбрачието на католическото духовенство. До момента 1 милиард католици смятат тези трима духовници за светии, а българската държава все още не ги е реабилитирала”.

Източник: faktor.bgНие не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.