Манастирът „Свети Атанасий“ над село Златна ливада

Манастирът „Свети Атанасий“ се намира на хълм над село Златна ливада, на около 15км от Чирпан. Смята се, че това е най-старият манастир в Европа, тъй като според исторически сведения свети Атанасий, архиепископ Александрийски, лично е основал манастира през 344г. Той посещава днешните български земи във връзка с Вселенския събор в Сердика през 343–344г. Според житието му отсяда в близост до Берое (днешна Стара Загора) и основава манастир. Мястото за построяването на манастира не е избрано случайно – някога в близост до светата обител е минавал важният път Константинопол – Сердика, освен това над манастира е имало важна крепост, останките от която могат да се видят и до днес. В близост е имало и тракийски нимфей – светилище, посветено на нимфите, който свети Атанасий превръща в християнско водно светилище. И до днес се смята, че водата в манастирското аязмо е лековита.

В скалите над манастира има постница, в която светецът и неговите последователи са оставали в дни на пост и усамотение. Постницата е достъпна и за посетителите на манастира. През многовековната си история „Свети Атанасий“ е построяван и разрушаван няколко пъти. През 80-те години на ХХв е построена нова голяма сграда на манастира. Според легендите тук се е крил Васил Левски (1837–1873г) и други участници в националноосвободителното движение срещу османската власт през XIXв.

В манастира се съхранява египетската икона на св. Атанасий, която е подарена през 2003г по време на посещението на Александрийския патриарх Петрос VІІ. Друга голяма ценност е копие на Реймското евангелие. Манастирът „Свети Атанасий“ е действащ девически манастир, има три храмови празника – 18 февруари, 2 май и 14 октомври. В светата обител се предлага и настаняване, но при предварителна заявка.

Повече за историята на манастира посетителите могат да научат от информационните брошури, които се продават в църквата.

loading...

Източник: opoznai.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментариНие не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!