Легендарният Тане войвода издъхва в затвора, обесен от комунистите

 

През 1947 издъхва легендарният войвода Тане Николов, български революционер, поборник за национални свободи, известен и като Тане войвода.

По зловеща ирония на съдбата, комитата преживял стотици битки, престрелки, гонения, куршуми, кървави рани и убийства, виждал многократно смъртта с очите си, за да се бори за националните идеали, издъхва удушен от комунистическите палачи в дирекцията на МВР в Асеновград.

За българската история Тане войвода ще бъде запомнен като революционер, виден деец на национално-освободителното движение на българите в Македония и Тракия, войвода на Вътрешната македоно-одринска и Вътрешната тракийска революционна организация, участник във войните за национално обединение на България.

Войводата е убит в ареста от комунистическите власти след инцидент в мелницата му, на изхода от Асеновград. При опит да бъде арестуван от самообявилата се за народна власт, той открива огън срещу червените мародери. В издадения от общинския лекар смъртен акт е отбелязано: „Смъртта е последвала от смърт чрез обесване (вероятно самообесване)“.

В съобщението на вестниците по повод развилите се събития и смъртта на Тане войвода комунистическият режим лаконично отбелязва:


„Известен като терорист и участник в много разбойнически акции през Балканската и Първата световна война. Като личен приятел на цар Фердинанд, подарил му голям брой златни монети и украшения, ограбени от него от разбойнически акции.”

В душите на тракийските и македонските бежанци и техните наследници Тане войвода остава светла легенда, която е жива и до днес.

Източник: pirininfo.com

Вижте повече на Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!