Историята на Борисовата градина, най-големият парк в София!

Най-големият парк в София е Борисовата градина. В него се намират националният стадион “Васил Левски”, стадион “Българска армия”, къпалнята “Мария Луиза”, много тенискортове, хиподрум и колодрум.

Паркът има множество алеи и детски площадки. В Борисовата градина са разположени много бюстове на български революционери, писатели и народни будители. Тук е и големият паметник от социализма “Братска могила” и затова градината десетки години е била наричана “Парк на свободата”.

Борисовата градина е създадена през 1884 г. от швейцарския градинар Даниел Неф. Първите дървета в нея са били акации, айлантус, каталпа, японска софора, черници, платани и брястове. Няколко години по-късно акациите са заменени от горски дъб, ясен, явор и бреза и значителни количества черен бор и смърч, донесени от Рила планина.

През 1906 г. управител на градината става Йосиф Фрай, който я доразвива като засажда двете главни алеи в долната част – липовата и кестеновата и създава множество цветарници и голям розариум. През 1940 г. се създава така наречения “японски кът” с цветя изпратени от Япония в знак на приятелски чувства от японския към българския народ.

Красотата на Борисовата градина, яснотата на нейната композиция и съвършенството на пропорциите я правят образец на българското градинско и парково изкуство, за каквато е обявена през 1986 г. През 2005 г. Съветът по туризма обявява градината за парк с национално значение и приема програма за нейното развитие, която включва възстановяване на езерото Ариана, езерото с липите и поставяне на табелки пред всеки интересен дървесен вид с информация за него.

Източник: az-deteto.bg


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.