Древните българи – народ с богати строителни традиции

Древните българи били народ с богати строителни традиции. Каменните градове, строени от тях, си приличат по маниер на изпълнение с древни китайски градове крепости, както и с градове от Персия и Средна Азия.

Всички те са строени солидно от дялани камъни, планировката им е според посоките на света и най-често имат форма на правилен четириъгълник или квадрат, като улиците се присичат под прав ъгъл.

По този начин е строено в Плиска, Преслав, Силистра, Мадара, Шумен, също и в Северен Кавказ и във Волжка България. Тези белокаменни градове крепости са подробно описани в руски и арабски ръкописи. Използването на големи каменни блокове, според Анани Стойнев, е техника, заета не от Византия, а от страните на юг от Кавказ, предимно от Персия.

Градове като Булгар, Фанагория и други показват високо развитото строително майсторство, което българите усвояват още преди създаването на Дунавска България. Древната българска архитектура се разпознава още и по червения хоросан, с който се споява камъкът, а също така по различните символи руни и знаци на Тангра, изсичани по каменните блокове.

Освен всичко друго градежите се отличават със солидна функционалност и тънък художествен вкус. Съществена особеност на българските градове е и повсеместното наличие на водопровод, канализация и хигиенни сгради – обществени бани.

Източник: zarata.info


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!