Днес 11-ти ноември Българската православна Църква почита Свети великомъченик Мина

Днес 11-ти ноември Българската православна Църква почита Свети великомъченик Мина Свети великомъченик Мина е християнски светец, известен чудотворец.

Счита се за покровител на семейството.

Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан през III – IV век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван – бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая воините отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Чудесата, сторени от Свети Мина

Ахиерейският наместник Отец Тошко от Ботевград с радост споделя една случка, която доказва силата на светеца. “Преди време моята майка ослепя с едното око. Започна да не вижда с и другото. Една сутрин тя ни сподели, че на сън й се явил свети Мина и казал в коя болница трябва да отиде и при кой лекар, за да се излекува. Оказа се, че и нейна приятелка беше сънувала подобен сън. Последва операция на окото и майка ми оздравя. Така че Бог и свети Мина помагат на всички, които повярват истински в тях, а не се отдават на пазарлъци, както е направило циганчето в приказката. То помолило Господ да му помогне да се нахрани и обещало, че ще му запали една голяма свещ. Господ помогнал на детето. Но след като се нахранило, то казало: “Господи, защо ли ти е такава голяма свещ?!”

Една жена на име София отивала да се поклони на Светеца, но по пътя я срещнал войник, който завързал коня за крака си и хванал жената. София дълго се съпротивлявала и когато силите й привършвали, помолила Светеца да я спаси. В този миг конят се подплашил и побягнал, повличайки след себе си войника. Огромна била изненадата на самозабравилия се войник, когато конят спрял точно пред храма на великомъченик Мина.

Свети Мина закриля самотните жени и женската чест (необвързани и вдовици).

loading...

Свети Мина помага при откриване на изгубени вещи.

Свети Мина помага за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой.

Лекува различни заболявания – да проходят немощни, да проговорят или оправят говора си заекващи.

На младоженците предрича щастлив брак (затова в Обрадовски манастир се намира иконата на неговия помощник Свети Фанурий).

Екипът на сайта patrioti.net Ви приканва днес да измолим здраве и щастие от св. Мина, да измолим благоденствие и благодат за нашите семейства !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.