Адмирал Ушаков и битката край нос Калиакра

На 31 юли/11 август 1791 г. край нос Калиакра се разразява най-голямата битка в Черно море.

Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков (1745-1817), разбива армадата на Османската империя. С тази победа завършва Руско-турската война от 1787-1791 г.

Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).

Ушаков е един от създателите на Черноморския флот и негов командир от 1790 г. Той постига редица големи победи над турския флот.

От 43 морски сражения, които ръководи, не е загубил нито едно, нито един кораб под негово командване не е бил потопен, нито един моряк не е попадал в плен. Въпреки това славата му не е свързана само с военните победи. Своята първа награда – орден „Св. Владимир”, той получава през 1783 г. за умели действия и грижа за моряците по време на борбата с епидемията от чума в Херсон.


Адмиралът е известен и със своята благотворителност. По време на войната през 1812 г. с негови средства в Мордовия са построени болница за ранените войници, болница за цивилни и църква.

На 4 и 5 август 2001 г. в Санаксарския манастир в Република Мордовия се провеждат тържествата по канонизацията на известния пълководец Ушаков. Паметта на праведния Фьодор Ушаков се чества в деня на неговата кончина – 2/15 октомври и в деня на прославлението му 23 юли/5 август.

На 31 юли 2005 г. частица от светите мощи на адмирал Ушаков е дарена и тържествено пренесена от руския град Ярославъл във Варна. И днес св. мощи съхраняват в морския храм „Св. Николай Чудотворец“ – Варна.

Внушителен монумент на адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра е изграден през 2006 г. Автор на паметника е скулпторът Никола Богданов (1932-2013). През 2011 г. композицията е допълнена с арка от 18 камбани, носещи имената на корабите, участвали в битката.

По повод 225-годишнината от Калиакренската битка с подкрепата на родолюбиви българи се издава тематична юбилейна картичка и икона с образа на праведния Фьодор Ушаков. Лимитираните картичка и икона се разпространяват безплатно и могат да бъдат получени от параклиса „Св. Николай“ на нос Калиакра и църквите „Св. вмчк Георги“ и „Успение Богородично“ в Каварна.

Атанас ДИМИТРОВ – АтаДим

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.