9 октомври 1934 г. – „Смърт на тиранина“

На 9 октомври 1934 г. – едно име остана завинаги в спомените на изстрадалия и поробен български народ в Македония. Един човек изпълни една присъда, за да получи възмездие за хилядите злини, репресии и терор, на което са били подлагани българите македонци, за да бъдат асимилирани от агресивната сръбска политика.

Величко Димитров Керин или по-известен като Владо Черноземски изпълнява смъртната присъда на югославския крал Александър I Караджорджевич.

9-ти октомври 1934. Франция, Марсилия. Югославският крал пристига на официално посещение в града. Тържествен парад, над 1500 полицаи охраняват краля, а също и цивилни такива, пръснати сред публиката. Автомобилът , в който се вози Караджорджевич, е охраняван от конна ескадрила. При цялата тази организация хърватите, които са били част от бойната група, не са достатъчно психически подготвени и се разколебават. Именно Владо Черноземски се заема с изпълнението на присъдата, издадена от ВМРО и неговия вожд – Иван Михайлов.

Владо Черноземски е привидно един от многото ентусиасти в тълпата. Около 16:20 часа колата на Александър I Караджорджевич минава пред него. Владо Черноземски изскача смело от тълпата, прикривайки намеренията си под вик „Да живее краля!”. В следващия момент вади револвера си и смъртоносно прострелва тиранина. Ранява и няколко от охраняващите го полицаи. Ранен е и френския министър на външните работи Луи Барту. Настъпва тотален хаос, полицията и публиката са в абсолютен шок от случилото се и не знаят какво се случва. Владо Черноземски е повален и ритан на земята не само от полицаите, а и от тълпата. Арестуван е и разпитван с жестоки рани в полицейския участък. Не казва нито дума. Умира същата вечер.

Погребват го бързо, без излишен шум, само с двама детективи. Никой не знае къде. Французите са се страхували да не би гробът да се превърне в място за поклонение на признателни българи. Разпознават го по татуировка на ВМРО – череп с кръстосани кости под него. На следващия ден медиите гърмят. Наричат го терорист номер 1 в Европа.

Така Владо Черноземски извършва един от най-мащабните актове на ВМРО. Изпълнява смъртната присъда над тиранин и доказал се българомразец, който още през 1912 в Скопие удря шамар на малко момиченце, което на въпроса му „Па шта си ти?” отговаря „Бугарка!” По този повод е написано и Вазовото стихотворение „Па шта си ти?”.

Името на Черноземски остава като едно от имената на най-светлите и безкористни революционери, дали себе си за свободата на Македония. Днес ежегодно се извършват чествания на смъртта му, поднасят се венци в родния му град Велинград, където има и паметна плоча.


Източник: mediacafe.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!