9 МАРТ ДЕН НА ЖЕРТВИТЕ НА ТУРСКИЯ ТЕРОРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ

9 МАРТ ДЕН НА ЖЕРТВИТЕ НА ТУРСКИЯ ТЕРОРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ
На 09 март 1985 година е извършен най-жестокият терористичен акт в България

Той е извършен от турски терористи с българско гражданство. На тази дата бе поставена бомба във вагон от влакът с 326 пътници от Бургас за София. Вагона не е бил избран случайно. Той е бил предназначен за майки с деца. Мястото на атентата е гара Буново, а часът в който е станал е 21:31.

Този кървав и зверски акт е премълчаван вече 31 години. Забравени са неговите жертви както и, че целите са били невинни жертви – майки с деца.

Тримата извършители са заловени от българските служби и след представените безспорни доказателства за участието им в това пъклено дело те са осъдени на смърт чрез разстрел през април 1988 година. Три месеца по-късно са екзекутирани.

Заедно с тях е осъден и единият от помагачите им Севдалин Маджаров известен като Сабри бей и брат на Елин Маджаров който е заложил бомбите в Сливен във влакът взривен на гара Буново с 326 пътници.

Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор – Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на първия терорист, осигурил отровата пусната за отравяне на вододайната зона на с. Люляково при друг атентат (лежи 2 г. амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990г., получава 50 000 лв обезщетение от държавата), на 2 години затвор Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов.

Има слухове, че терористите не са разстреляни, а стават обект на сделка с Турция и са разменени. По-късно Сабри Мехмедали израства до пост областен координатор на ДПС за Бургас. На 5 ноември 1993 г. в Трънак, близо до т. нар. „Доганова чешма“, е поставена плоча в памет на тримата осъдени и екзекутирани терористи. Паметната плоча с имената им е докарана от Турция и е на турски език.

България е единствената страна в света, която прави паметник на терористи-убийци. При това убийци на майки и деца. Идеолог на цялата терористична организация, която започва своята дейност на територията на България още в далечната 1976-та година е Елин Маджаров с цялото съдействие на Ахмед Доган. Ахмед Доган е и лидер на Турското национално-освободително движение в България, правоприемникът на ДПС. Безспорно е установено, че Ахмед Доган е лидер на това движение и дори лежи в затвора заради дейността си в него.

Терористичните актове в България започват далеч преди Възродителния процес още през месец август 1984 година когато са взривени аерогарата Варна и ЖП гарата Пловдив има една жертва на турският тероризъм в България.

Възродителният процес започна през януари 1985 година така, че всеки опит да се оневини турският тероризъм като отговор на Възродителния процес е нелеп. Години по-късно терористите от ДПС участваха активно в управлението на България. А ние българите забравихме или не сме знаели за техните жертви и терористична дейност се поведохме по акъла на платените от американското посолство протестърчета, които прокарват интересите на САЩ и Турция в България.

Поклон пред жертвите на турския тероризъм в България! Към тези които на 09 март 1985 година по най-грозният ,подъл и кървав начин загубиха живота си! Поклон! И нека ни простят, че ги забравихме и простихме на техните убийци изкарвайки ги герои!
Източник: spodeli.eu

Сайта не носи отговорност за написаните коментари
Loading...

loading...

Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.