11 септември 1915 г. в Царство България започва мобилизация на българската армия за Първата световна война

На 11 септември 1915 г. в Царство България започва мобилизация на българската армия за Първата световна война

През есента на 1915 година става ясно, че правителството на Васил Радославов ще обвърже България с Централните сили, въпреки протеста на опозицията. На 9 септември 1915 година, след правителствено решение от предишния ден, е издаден указ № 7 на цар Фердинанд I за мобилизация под претекст за запазване от „възможни изненади“. За пръв мобилизационен ден е определен 11 септември.

Някои партии като БРСДП (т.с.) и БЗНС водят активна антивоенна пропаганда. Под влиянието им на места избухват бунтове. Най-големи са те при 27 Чепински полк. Общо взето българската войска запазва високия си дух и боеспособност.

За главнокомандващ е назначен генерал Никола Жеков, а за началник-щаб – генерал Константин Жостов. Щабът на армията съсредоточава повечето от армията по сръбската и гръцката граница, но освен това отделя сили и на север към Румъния.

Мобилизирани са около 685 000 войници, но това число се оспорва от някои историци. До края на войната под знамената са свикани близо 900 – 950 000 души – голяма и непосилна за издръжка от икономиката армия. Това е 20 % от цялото население. Мобилизацията се извършва на териториален принцип. Сформирани са 11 дивизии, повечето от които са групирани в две армии – Първа и Втора.

По-късно се формират още 3 дивизии – 12 Сборна, 13 Сборна и Планинската дивизия. С цел евентуална защита от страна на Румъния Четвърта Преславска дивизия е съсредоточена на добруджанската граница и тя е в основата на Трета армия, която защитава дунавския бряг, сухопътната граница с Румъния и черноморското крайбрежие. По-късно е сформирана и Четвърта армия, дислокирана около беломорското крайбрежие.

В кампанията против Сърбия участват Първа и Втора армия, а останалите части охраняват границите с Румъния и Гърция, които още не са се определили на чия страна да застанат. Българската армия успява да освободи Македония и Добруджа, но в крайна сметка България и съюзниците и губят войната.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.