10 август – Ден на Свети Лаврентий – закрилник на готвачите

На 10 август се отбелязва Денят на Свети Лаврентий – патрон и закрилник на готвачите.

През 2005 г. денят за първи път се чества в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Съгласно традиционното житие, Лаврентий произхождал от град Оска (днес Уеска) в Тараконска Испания и бил ученик на архидякон Сикст. Когато Сикст става папа през 257г, Лаврентий бил ръкоположен за дякон.

Отговарял за надзора на имуществото на църквата и грижата за бедните. По време на император Валериан имало гонения срещу християните, Лаврентий също попаднал под императорския гняв.

На 10 август преди 17 века Свети Лаврентий бил призован да се яви на собствената си екзекуция, като му било заповядано да донесе и пазените от него църковни богатства.

Вместо с тях Лаврентий се явил със стотици хроми, сакати и бедни хора и заявил, че те са богатството на християнската църква. Вместо на императора, Лаврентий раздал богатството на бедните.

Житието на този човек е толкова вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя пазител: Свети Лаврентий по различни причини и в различни краища на света е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите.

Вярва се, че светецът освен закрилник на кулинарните „гурута“, е покровител на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета.

Източник: dariknews.bg


Вижте повече на Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!