Шияковският манастир – древно място, изпълнено с много красота и спокойствие

Шияковският манастир е древно място, изпълнено с много красота и спокойствие, даващо възможност за молитви и откъсване от ежедневните битови проблеми.

Шияковският манастир „Свети Архангел Михаил“ е разположен на около 14 км. северозападно от гр. София в посока проход Петрохан и на 1 км над гр. Костинброд по Ломско шосе.

Сведенията за създаването на Шияковския манастир “Св. Архангел Михаил” се губят във времето. Съществуват различни легенди за възникването му, като най-известната от тях го свързва с времето на цар Иван Шишман, а друга твърди, че съществува още от византийско време. Въпреки неуточнения му произход се знае, че е съществувал по време на турското робство.

През 1870 – 71 година за негов игумен е личният приятел на Левски от легията на Раковски Генадий Ихтимански. По негова инициатива през 1871 г. в манастира пристига Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

loading...

Днес в двора на манастира има паметник на Апостола на свободата. Преди няколко години по идея на родолюбивия учител по история Николай Борисов е изграден и паметник на отец Генадий Ихтимански.

В последните години местното население полага изключителни грижи за съхраняването и обновяването на манастира.Тази благородна дейност дава резултат-облика на обителта е значително променен.

Храмовият празник на манастира е на 8 ноември.

Източник: bulgariamonasteries.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!