Църквата Св. Троица в Банско е на повече от 180 години!

Идеята за изграждането на църквата Св. Троица в Банско се заражда през 1800 г. сред богатите бански търговци с кантори във Виена и е подкрепена от цялото селище. Лазар Герман, останал в историята като Дедо Лазко, е човекът с неоспоримата заслуга това да се случи. 25 години той работи за тази църква, дава богатството си и живота си за нея.

В първата дарителска кампания се включили 270 фамилии и 1081 лични имена, а във втората – още веднъж 70 фамилии. Изпитанието било огромно – хората давали не само пари, но и много личен труд. Това предизвикало недоволство сред противниците на идеята, които доносничели на турската власт срещу Лазар Герман. Заредили се обвинения и хули срещу него, но той направил нещо нечувано – взел заем от неврокопския Алтън бей уж за търговски дела, а ги похарчил за църквата. Това коствало живота му – Дедо Лазко е арестуван и убит през 1839 или 1840 г.

Строежът на църквата приключил през 1835г., а освещаването е през 1837 г. в чест на Светата Троица. Лазар Герман е почетен с паметен надпис над главния вход на храма.

Църквата е реставрирана през 2010–2012 г., а сдружението „Дедо Лазко”, съществуващо от 2003 г., работи за възраждане на родовата памет и чест.

Ваня ГРЪНЧАРОВА

loading...

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.