Цвятко Хаджигеоргьов създава първият български календар!

Цвятко Хаджигеоргьов е първият панагюрски будител. Неговото дело е уникално, защото той издава първия български календар през 1818 година. Наименованието му е „Календар или месецослов вечний, собран от много страни вкратце, ради леснота Булгарскому народу положих малий труд из Цвятко Хаджи Георгьов…”

Календарът се ползвал с голяма популярност за своето време.

За него в свои издания споменават Неофит Рилски, Константин Иречек, Петър Карапетров и др.

Цвятко Хаджигеоргьов е роден в заможно панагюрско семейство. Бил много начетен. Владеел писмения български език. Знаел добре турски, гръцки, албански и италиански езици. Той е първото име на учител в Панагюрище, което е на светско, а не на духовно лице.
Не е случайна появата на неговия календар в най-ранния етап на българското книгоиздаване.

loading...

Календарът поставя началото на популярна книжовна дейност с голямо културно въздействие. Отпечатан е на лист от двете страни. Сгъва се по дължина и ширина и се поставя в калтер.

Два броя от неговия календар днес се намират в историческите музеи на Стара Загора и Панагюрище.

Цвятко Хаджигеоргьов умира през 1930 г.

Източник: vreme2001.wordpress.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!