Хараламби Джамджиев е автор на първата летателна машина!

Хараламби Джамджиев, осъществил първата конструкция на летателен апарат година преди братя Райт във Франция да направят това.

Роден е на 13.VІ.1875 г. в Търново и е внук на Велчо Джамджията, организатор на въстанието от 1835 г. Постъпва във Военното училище. Увлича се от идеята за конструиране на тела, които могат да летят във въздуха, и през 1895 г. докладва своя проект пред специалната комисия от Софийския арсенал. Използва свободното си време и средства за създаване на своите модели и потвърждава, че човек може да лети във въздуха. Произведен е в офицерски чин и постъпва в 18-и пехотен полк в Търново, а след това служи в Русе и на румънската граница в Добруджа.

През 1902 г.изпробва създадената от него конструкция на орнитоптер, задвижвана с парен двигател, но той експлодира. Създава друг модел, който без човек на борда, осъществява малки параболи над силистренското село Поп Кралево. „Птицата” лети на 22 м над земята на разстояние 200 м. Елиптичните й криле, дълги метър, се размахват нагоре и надолу с помощта на пружина. За засилване конструкторът използва наклонена платформа и велосипеден триколесник с верига, педали и кормило. А в полета на 8.ІІІ.1902 г. летателният апарат преминава границата с Румъния и се разбива в село Есикьой.

Хараламби Джамджиев отива във Франция да патентова своето изобретение за летателна машина. Но българският дипломат в Париж, вместо да го окуражи и помогне, го обявява за луд, а след връщането си в България конструкторът е арестуван. Недостигът на средства и липсата на подкрепа от военното министерство обричат на неуспех неговото начинание и славата, че първи българите конструират летателен апарат.

loading...

Но той продължава да пропагандира идеята си, като провежда сказки в редица градове. Изхарчил и последните средства от зестрата на съпругата си, Хараламби модернизира мелницата на своя тъст и набира средства за своите експериментални модели. И вече разбира, че крилата на летателния апарат трябва да бъдат неподвижни, а задвижването осъществява с немски бензинов двигател.

Уви, през 1906 г. в мелницата избухва пожар, който изпепелява документацията за проектите и материалите за строеж на моноплан. Въпреки това, той сключва заеми, оборудва две нови модерни мелници и продължава опитите си.

И на 6.ІІ.1911 г. патентова под номер 26244 своя летателен апарат „Нова система аероплан”, който се задвижва с мотор от моторетка. С това за първи път е предвиден праобразът на съвременния автопилот.

След 10 години упорита работа през 1921 г. регистрира в Прага новия модел на самолет, който нарича „Бързолет”. Едновременно с това е преподавател във Военната академия, пише статии по авиационно дело, изнася лекции, разработва собствени теории по аеродинамика. Много от неговите конструктивни решения, изпреварили времето си, са реализирани много по-късно – през 70-те години на миналия век.

Хараламби Джамджиев си отива от тоя свят на 13.ІІІ.1961 г.

Петър АТАНАСОВ

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!