Съдебният процес срещу Екатерина Каравелова

90-те години на ХlХ в. са трудни години за семейство Каравелови.

По време на управлението на Стефан Стамболов, те са преследвани – Петко е арестуван (1887, 1892), осъден и измъчван, а Екатерина е съдена за публикуване на политически памфлети срещу режима.

На 10 февруари 1892 година започва съдебен процес срещу Екатерина Каравелова – съпругата на политика Петко Каравелов, както и срещу други съпруги на политици-либерали, по обвинение в предателство.

Обвинението срещу Каравелова е, че е търсила чуждо вмешателство, търсейки помощ от чуждите дипломати в България. Стефан Стамболов дори нарежда тя да бъде осъдена на смърт.

Съдебният заседател Калпакчиев, обаче, не бил убеден в нейната вина и се посъветвал с русенския митрополит дядо Григорий, който му казал да гласува по съвест, а не както е заповядал Стамболов.

loading...

Така, гласуването на Калпакчиев, както и блестящата защита на доктора по право Константин Стоилов, спасяват Каравелова от бесилката. Докато трае процесът, за да може да преживява, Екатерина Каравелова се преселва с децата си в Русе, където остава две години, работейки като учителка.

Делото завършва с оправдателна присъда.

Трябва да се отбележи обаче, че Екатерина Каравелова е сред първите и най-изявени личности, които дръзват да проправят път за утвърждаването на жената като застъпничка на българския национален дух. До края на живота си тя остава активна в обществения и културен живот на страната, защитавайки всячески правата на българската жена.

Източник: teenproblem.net

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!