Стойна войвода извадила ятаган срещу турците и ги прогонила!

Стойна войвода („Каймак Стойна”) е съпруга на Стоимен Терзията от с. Панчарево, Пиянечко (дн. в Р. Македония).

В продължение на 16 години двамата водят спокоен съвместен живот, но така и не успяват да се сдобият с дете.

Според краткото описание, което ни дава за нея Ефрем Каранов, жената е „хубавица, с валчесто лице, пълна снага”. Отличава се с упорит дух и веднъж, когато за пореден път турци влизат в къщата им и я карат да им слугува, тя изважда ятаган срещу натрапниците и ги изгонва. След тази смела постъпка лесно убеждава мъжа си да напуснат селото и да излязат в планината. Думите, които й се приписват са повече от категорични и предполагат, че решението е взето много преди въпросната случка:

„Стоимене, що ще се научим от този свет! Да робувами и да бъдим игралка на всякакви аги! Немами деца да ни привързват към колибата ни! Нека горите ни бъдат къща! Да не седим в тази тесна колиба и ако поживеим, да поживеим като соколи из горите!”

Очевидно съпругът не е трябвало да бъде дълго кандърдисван. Вместо мизерната робска безсмисленост и той, и жена му предпочитат да изберат опасния, но волен хайдушки живот. Двамата се снабдяват набързо с най-необходимото, събират малка чета и хайдутуват в продължение на ок. 7 – 8 години из Осоговско-Пиянечко-Малешевските планини. По различни пресмятания това става някъде между 40-те и 50-те години на ХІХ в.

loading...

За Стойна войвода, наричана от турците „Каймак Стойна”, има сведения, че е била по-юнак от мъжа си. Затова и предвожда четата наред с него, „без някой да оспори нейното превъзходство и воеводство”.

Краят на това хайдутуване е свързан с убийството на Стойна войвода от турците, които успяват да я издебнат сама в една воденица край малешевското с. Цръвник (Църник), недалеч от сегашната българо-македонска граница. Стоимен и останалите хайдути се оттеглят в планините над с. Каменица, но след смъртта на Стойна войвода тръгват разправии за това кой да оглави четата и тя се разпада.

Източник: traditsia.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!