Подвигът на един разузнавач

Извършеното дело от 33-годишния тогава Ангел Христов Пецев спокойно в наше време би могло да се сравни с някой от невероятните подвизи на легендарния Джеймс Бонд.

Главен специалист при изграждането на непревземаемата Одринска крепост е оберст (полковник) Мут от Германския генерален щаб. Той сам ръководи строителството на отбранителните съоръжения: железопътна мрежа от теснолинейки за бърза маневреност, немски радиостанции по възловите места, 50 картечни поста, балони, 10 прожектора, 180 понтона, 130 000 снаряда за артилерията, 12 милиона патрона и още, и още.

Генерал Фон Голц ще възкликне: „Крепост, която може да бъде превзета само след шестмесечна пълна обсада, и то единствено от прусаци!“.

Всичко, което организирал полковник Мут като строителство, е надлежно начертано лично от него в специална карта. Оставало тя да бъде подвързана при абсолютна тайна в литографията на Рудолф Льофлер и предадена на турското военно министерство.

loading...

Нашият разузнавач обаче успява почти като в сценарий на холивудски шпионски трилър да прекопира безценния документ. Снабдил се отрано с компромати срещу Халил ефенди – висш служител в турското военно министерство, той го принуждава да му осигури достъп до кабинета на полковник Мут в министерството на войната, забаламосвайки го, че в касата му имало документ, който му трябвал, за да уреди свой човек в предстоящия търг за военни доставки.

От турчина се искало само да остави незатворен един от прозорците на втория етаж в сградата на министерството. Заедно с доверен касоразбивач, Пецев се вмъква през него в нощта на събота срещу неделя и отмъква картата. По същия начин тя е върната в касата на полковника на следващата нощ.

Междувременно откраднатата карта бива прекопирана на ръка от един приятел на българина – австрийски топограф. Няма как – преди век модерните копирни технологии още не са били открити. Нашият човек съобщава за стореното от него на резидента на разузнаването ни в Цариград капитан Ковачев, който възкликва: „Това е невероятно, Пецев! Досега знаех само, че си смел и изобретателен. Сега вече знам, че си и луд! Но дай, Боже, още такива луди в българското разузнаване! Сигурно е вярно, че лудите са тия, които правят историята!“.

Още в понеделник картата поема пътя си към България, пренесена през границата по класически начин – в кух бастун, от друг български разузнавач.

Когато копието й е предадено на генерал Нерезов, той не вярва на очите си и тутакси издава заповед за изказване на особена благодарност на Ангел Пецев, предлагайки да бъде награден с орден. В Одрин са изпратени опитни разузнавачи да проверят на място доколко картата отговаря на действителността. Всичко било точно.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!