Параклисът „Св. Троица“ близо до село Граматиково

Параклисът „Св. Троица“ е един от най-интересните параклиси в Странджа. Намира се между селата Визица и Граматиково в м. „Котвините“.

Параклисът е строен през 1870 година върху входа на естествена пещера. Влизането в нея става по каменни стъпала. На 2-3 метра от началото й има срутено хоризонтално разклонение. В другото разклонение, до чието дъно се стига без проблем по издълбаните каменни стъпала, има останки от битова керамика. От стените на пещерата капе вода, за която се вярва, че е аязма и има лечебни свойства. Поверието гласи, че всяко влизане в пещерата води до изчистване на греховете.

Предполага се, че на мястото на параклиса Св.Троица, преди много векове, още преди нашествието на османците е имало манастир, част от т.нар. Парорийски манастирски комплекс състоящ се от множество параклиси и манастири в областта Парория (разположена между селата Калово и Заберново). Създателят на този комплекс е Григорий Синаит – основоположник на  православното учение исихазъм.

Според легендата, преди няколко века, когато на това място е имало манстир, веднъж се задала голяма турска орда. Уплашени, монасите решили да се скрият в пещерата, но в бързината слезли в левия проход, от който никой никога не се връщал. Десният бил по къс и в него ходели вярващите да се молят. След като се скрили, станало срутване и проходът бил затрупан. Същата нощ, един от големците в Граматиково сънувал, че монасите са в опасност и на другия ден събрал селяните и с лопати и мотики отишли да копаят, но в десния проход. Нищо не намерили и се прибрали. Вечерта големецът отново сънувал монасите да викат за помощ. Този път глас му прошепнал, че са в левия проход. На другия ден отишли отново, и така ги спасили.

loading...

Източник: opoznai.bgbgnaturetrip.com

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!