На 23 август 1922 г. е роден българският писател Иван Джуренов

Българският писател, фолклорист и драматург Иван Джуренов е роден в Пазарджик на 23 август 1922 г. в семейството на потомци на българи от Нишко.

Богатото фолклорно наследство на майка му, певица и разказвачка на народни приказки Спасия Джуренова, е записано от сина ѝ и съхранено за поколенията. Това са около 180 народни песни, 200 приказки, анекдоти и легенди, ценни материали по народна медицина.

Иван Джуренов получава първоначалното си образование в родния град, след което учи право в Софийския университет.

Писателят има една дъщеря д-р Елина Джуренова и внук, кръстен на легендарния хайдутин Джурен войвода.

В професионален план Иван Джуренов се изявява като съдия, адвокат, журналист и редактор в София и провинцията. Още от студентските години започва ревностно да събира и изследва фолклора в Пазарджишка област. А от 1961 г. се отдава на журналистическа и писателска дейност.

loading...

Публикува четири тома с около 150 разкази, изградени на основата на предания и сказания. В тях са пресъздадени българските легенди за местности, села и градове. Авторът подготвя издаването и на пети том. Като особено значими в творчеството му се открояват сборниците “Народна проза от Пазарджишко” и “Народни песни от Пазарджишко и Нишко”.

Създавайки над 30 творби, Иван Джуренов посвещава на България и българщината целия си съзнателен живот, като продължава да твори и да обогатява българското фолклорно и литературно наследство.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!