На 18 септември 1860 г. е осветена църквата Свети Димитър в Омуртаг!

Църквата Свети Димитър е православна църква в град Омуртаг.

Тя е на територията на Търговищка духовна околия, Варненска и Великопреславска епархия на Българската православна църква.

До 1973 година в храма е съхранявано „Златно евангелие“, след това преместено в местния музей. В Търговищка духовна околия това е една от най-старите църкви, с най-богата история.

Първата църква, за която има сведения, е била построена през 1851 година. За този строеж е бил измолен от султана специален ферман. Тя е била посветена на Свети Димитър. Този храм е бил малък и се е слизало по няколко стъпала в земята.

Светлината от прозорците не била достатъчна и в храма било тъмно и влажно. В този вид църквата съществувала до 1858 година. Започнала да извира вода, станало невъзможно да се служи в нея. Това обстоятелство помогнало да се изгради нова църква на мястото на старата, само че по-голяма и над земята. Не се знае дали е била осветена.

loading...

Втората църква е построена през 1860 година. Тя също е посветена на Свети Димитър. Направена е по времето на шуменския гръцки владика Вениамин. Била осветена от него на 18 септември 1860 година.

Тази църква просъществувала до 14 януари 1878 година. По време на Руско-турската освободителна война е била пълна с храна и провизии и при оттеглянето си турците я запалили.

Църквата Свети Димитър в гр. Омуртаг, наречена на свети великомъченик Димитър, чества храмов празник на 26 октомври.

Източник: opoznai.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!