На 12 август църквата отбелязва празника на светите мъченици Фотий и Аникита

На 12 август Църквата отбелязва празника на светите мъченици Св. Фотий и Св. Аникита.

Св. Фотий е цариградски патриарх, който се борил за чистотата на християнската вяра.

Той е свързан с българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните.

Той пише изключително ценен исторически документ – обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.

Св. Аникита бил комит (военен сановник). Когато в Никодимия ставали приготовления за подлагане християните на мъчение, пред император Диоклетиан той открито заявил, че е християнин. Неговият пример последвал и племенникът му Фотий.

loading...

Той направо казал на царя: „Идолопоклоннико, засрами се, твоите богове са нищо!“ След много мъчения и двамата били осъдени на смърт и изгорени заедно с много други християни през 305 година.

Св. Аникита и Св. Фотий имат особено значение за християните, защото се призовават при нужда и измолване на здраве в молитвите при тайнството Елеосвещение (Маслосвет), както и при извършването на водосвет.

Източник: novini247.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!