Манастирът „Св. Пантелеймон“ край Смолян и неговата основателка сестра Христина

Манастирският комплекс “Св. Пантелеймон” се намира на пътя между Пампорово и Смолян.

Основан е от българка мюсюлманка, която след мистично изживяване приема християнството през 1988 г. и се прекръства на Христина. Според основателката на манастира, мястото му е специално.

Позовавайки се на топонима “Невястата”, Христина разказва за свое видение на момиче, хвърлило се от скалата, за да спаси вярата си. За патрон на храма е избран Св. Великомъченик Пантелеймон, който е известен сред християнското население като светец – лечител.

Църквата „Св. Пантелеймон” е изградена с дарения за три години и през 1998 г. е осветена от митрополит Арсений. Година по-късно тя е дарена на Пловдивската митрополия. На 27 юли 2006 г. на храмовия празник се прави първа копка на нова църква с патрони считаните за светци лечители Св. Св. Козма и Дамян.

През 2008 г. фондацията на Христина дарява и този храм на Пловдивската митрополия. В манастирския комплекс има аязмо, жилищни помещения, стаи за преспиване на болните, кухня с трапезария.

loading...

Голямата популярност на манастира се дължи на сестра Христина, която според поклонниците е надарена с лечителски умения и пророчески дарби.

Болни хора от различни краища на България ходят там с надежда да получат лечение и напътствия.

В обителта се прави курбан в началото на месец май. Много хора се събират и за храмовите празници на св. Пантелеймон (27 юли) и св. св. Козма и Дамян (1 юли).

Манастирът “Св. Пантелеймон” има подчертано лечителска насоченост.

Възникването и развитието му в края на 20 и началото на 21 век е пример за това, че и в съвременността хората изпитват потребност от чудеса (изразяващи се най-вече в изцеления).

Източник: portal.ihist.bas.bg

Вижте още от Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!