Конгресът на Петрова нива

Конгресът на Петрова нива е форум на Одринския революционен окръг, организиран от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) и се провежда от 28 до 30 юни 1903 г. край малкотърновското село Стоилово в Странджа планина.

На него се взема решение да се вдигне въстание в Одринска Тракия срещу османската власт в края на юли с.г.

На събранието присъстват над триста делегати и гости ­ войводи, четници, легални дейци, членове на селските смъртни дружини и др. Открито е в два чеса следобяд от видния деец на ВМОРО Васил Пасков. Първоначално е избрано ръководство на конгреса: подпредседател Велко Думев и секретари ­ Христо Силянов и Атанас Разбойников. Голяма част от делегатите са от Малкотърновска околия.

Това показва, че най-голяма подготовка за предстоящия бунт се извършва именно в тази околия. Много райони и околии от Одринско нямат свои представители, а от областта западно от река Марица присъства един-единствен делегат ­ Христо Караманджуков от Ахъчелебийска околия.

За да се запълни тази празнина, по решение на ръководството на ВМОРО непосредствено след конгреса на Петрова нива в тази област се провежда т. нар. Родопски конгрес.

loading...

На Петрова нива се обсъждат две основни предложения ­ за и против вдигане на въстание в Одринския революционен окръг срещу петвековния турски поробител. Дискусията е прекратена, след като става ясно, че въпросът за предстоящия бунт вече е решен от ръководството на ВМОРО.

Така на делегатите на конгреса не им остава нищо друго освен да съгласуват своите действия с тези на въстаниците от Битолския вилает. Накрая е прието решение въстанието в Одринска Тракия да бъде обявено в края на юли 1903 година.

Това становище е прието единодушно от присъстващите, въпреки че са изтъкнати редица нерешени проблеми при подготовката за бунта ­ недостиг на оръжие и боеприпаси, различна подготвеност на отделните околийски революционни комитети и т.н. Единственият делегат, обявил се срещу решението за въстание ­ Димитър Катерински, е поканен от ръководството да напусне форума, което той прави веднага.

Конгресът на Петрова нива приключва на 30 юни 1903 година привечер, след като са забелязани приближаващи турски военни части към село Стоилово. Велко Думев, Васил Пасков и Павел Ковачев получават специални пълномощия от форума като членове на Представителното тяло на ВМОРО в Пловдив. Те са натоварени със задачата да събират и изпращат оръжие и снаряжение на въстаниците, както и да под-
готвят и прехвърлят на турска територия чети и пунктови началници по места. Анархистът и виден деец на организацията Михаил Герджиков получава правото да подготвя терористични акции в Одринска Тракия от българска територия.

Въпреки взетото решение въстанието в Одринския революционен окръг да се обяви в края на юли, по редица причини вдигането на бунта се забавя. Той е обявен на 6 август с. г., когато е църковният празник Преображение Господне и по тази причина получава названието Преображенско въстание.

Атанас КОЕВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!