Княжевски манастир „Покров Богородичен“- свято място, изпълнено с Божия благодат

Княжевски манастир „Покров на пресвета Богородица“ се намира в кв.Княжево на гр.София,отстои на няколко метра от бул.Цар Борис III.

През XV в. на мястото на манастира се е намирала малката китна църква „Свети Лука“. В района са намерени кости и черепи положени в общо гробище и затова се предполага, че по подобие на черквата в Батак много невинни деца и жени са били потърсили убежище в местната света обител, но са били жестоко избити.Тези кости сега се пазят в църквата „Св.Лука“.

Манастирът представлява комплекс от жилищни сгради,църква и параклис. В църквата се намира и копие на иконата „Иверска Мироточива“ – оригинала е в Зографския манастир на Атон. Манастирът разполага с завидна библиотека на старопечатни ценни и нови книжа.

Днес манастирът е действащ девически,тук се служи по истинския православен календар, неправилно наричан старостилен.

loading...

Огромен е приносът за обителта на покойната вече игумения Серафима – цяла епоха за православието в България, руска емигрантка, духовна дъщеря и сподвижница на светител Серафим (Соболев), усърдна молитвеница, духовна наставница и мъдра майка на своите монахини, изповедница на Юлианския календар и традиционното православно служение.

И днес,човек прекрачил прага на обителта, няма начин да не усети любовта изпълваща всичко тук,милосърдието на сестрите, докосването до Божията благодат….

Източник: svetimesta.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!