Как един от видните български революционни дейци загива от ръцете на своите

Личният секретар на Георги Бенковски по времето на Априлското въстание – Тома Георгиев, е обвинен в подготовката на заговор за сваляне на кабинета на Стамболов

Тома Георгиев е изявен участник в българското националнореволюционно движение и в частност в Априлското въстание през 1876 г. Същевременно през Руско-турската война (1877-1878) той се включва в редовете на Българското опълчение и участва в редица сражения с турския аскер. Но след освобождението на България се обявява срещу управлението на Стефан Стамболов (1887-1894), заради което заплаща с живота си.

Бъдещият бунтар е роден в Панагюрище през 1857 г. в родолюбиво и патриотично българско семейство. Първоначално учи в родния си град, където завършва местното класно училище. След това заминава за Пловдив, за да продължи образованието си. В града на тепетата се дипломира в гимназията „Св. св. Кирил и Методий“.

В средата на 70-те години на ХІХ век Тома Георгиев е привлечен в редовете на българското революционна движение, ставайки член на Панагюрския революционен комитет.

loading...

Той взема дейно участие в подготовката на Априлското въстание през пролетта на 1876 г., когато видният революционер и войвода Георги Бенковски го избира за свой личен секретар. Георгиев придружава легендарния апостол при всичките му действия преди и по време на бунта. Панагюрският бунтар става непосредствен свидетел на славните и трагични дни в Четвърти революционен окръг.

След потушаването на Априлското въстание секретарят на Бенковски е заловен от турците и хвърлен в затвора. В тъмницата той прекарва до есента на 1876 г., когато е амнистиран и пуснат на свобода.

Началото на Руско-турската война (1877-1878) предизвиква у Тома Георгиев небивал ентусиазъм и той постъпва в редовете на новосформираното Българско опълчение. Сражава се смело и самоотвержено с турския аскер за свободата на поробената си Родина, участвайки в редица тежки сражения.

След освобождението на България от османско владичество панагюрският революционер заема различни административни длъжности в Княжеството. По време на първия стамболовистки режим (1887-1894) се обявява открито срещу провеждания външно- и вътрешнополитически курс.

Във връзка с убийството на Христо Белчев – финансовия министър в правителството на Стефан Стамболов, Георгиев е арестуван и обвинен в подготовката на заговор за сваляне на кабинета от власт. Съден е и е осъден на смърт чрез обесване. Смъртната му присъда е изпълнена на 15 юни 1892 г. Така един от видните български революционни дейци загива от ръцете на своите.

Приживе Тома Георгиев написва спомени за участието си в Априлското въстание, които излизат девет години след смъртта му през 1901 г. под заглавието „Бележки за Средногорското въстание в 1876 г“. Мемоарите му представляват интерес както за читателите, така и за изследователите на революционното ни движение.

Автор: Атанас Коев

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!