Заровеното имане на славния Индже войвода се търси вече няколко века!

Заровеното съкровище на славния и безстрашен Индже войвода се търси вече няколко века.

То причинява лудост и психични проблеми на хората, които го търсят. Това гласят легенди и предания, свързани с ценното имане. Смята се, че то съдържа 17 гърнета със златни алтъни и скъпоценни камъни, два бакъра с накити и два златни пищова, пише „България днес“.

Според легендата то е заровено по българските земи и десетки авантюристи се опитват да го открият. Най-често за място на заровеното имане се споменава ямболското село Каменец, тъй като именно в този регион Индже и ордата му са обирали местното население.

Години наред опитите да бъде открито съкровището са неуспешни. Иманярите са пребродили метър по метър местността Бакаджиците.

Местните жители не гледат с добро око на съкровището и вярват, че то е прокълнато и всеки дръзнал да го търси е сполетян от тежка беда. Трима души, които опитали да стигнат до скъпоценностите загубили разсъдъка си и получили тежки психични отклонения. Други иманяри усещали прокобата на съкровището чрез близките им хора, които се разболявали тежко. Всички били категорични, че прокълнатото имане на Индже войвода е причината за сполетелите ги беди.

loading...

Според жителите самата Ванга говорила за съкровището и предупредила, че тежко проклятие тегне над него. Пророчицата дори видяла, че змия пази ценностите и всеки, който се доближи до тях, ще бъде убит. Легендата се обвива в още по-голяма мистерия и от разказите, че има тайнствена карта, която е разделена на няколко парчета. Те се държали от различни хора и само при събирането й може да се намери пътят към скъпоценностите.

Преди години историкът проф. Божидар Димитров изказва своя версия за съкровището. Според него дори и Индже да е имал съкровище, той вероятно заедно със своите другари, го е изровил. След края на кърджалийството, той се е установил да живее в Румъния и е имал нужда от средства, за да живее. Така че е твърде вероятно да си го е прибрал обратно, а не да го остави заровено в земята.

Източник: novini.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.