Д-р Алекси Христов създал първата болница в Габрово!

Д-р Алекси Христов е роден е през 1845 г. в Габрово. Завършва гимназия в Одеса и като Априлов стипендиант – медицина в Москва през 1874 г. Известно време е аспирант в тамошната университетска очна клиника. В края на 1874 г. се завръща в Габрово, където по-късно е назначен за градски лекар, а училищното настоятелство на гимназията го избира за училищен лекар.

Д-р Алекси Христов е първият, който слага основата на здравното възпитание на габровци. При избухването на Руско-турската война за кратко време в помещенията на Априловската гимназия организира първата болница в Габрово с 250 легла. Гражданите предоставят безвъзмездно необходимите постелъчни и други материали.

В Габрово пристига санитарен отряд на Руския червен кръст начело с д-р Пясецки. Отрядът подпомага с медикаменти и превързочни материали откритите от д-р Христов болници за бежанците, за опълченците и за болните от коремен тиф жители на града. След Освобождението благодарното население на Габрово осигурява на своя лекар годишен доход от 132 лири чрез абонамент от видни и заможни граждани.

На 1.VІ.1879 г. д-р Алекси Христов е назначен за управител на новооткритата първостепенна болница във Велико Търново, където работи до 1902 г.

loading...

През Балканската война е главен организатор на борбата срещу петнистия тиф. При изпълнение на лекарските си задължения се заразява и умира през 1913 г.

Лиляна МЕТЕВА

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!