В Сапарева баня извира най-горещият минерален извор в Европа

Районът на град Сапарева баня и околните селища, близо до склоновете на Рила планина в югозападна България, е един от най-живописните дялове на България. Наричат този край благословен от Бога, защото тук като че ли се е събрало всичко от красотите на българската природа. Високите скалисти върхове на Рила примамват туристите, отседнали в китните селца в подножието на планината. Невероятните гледки от водопади, прохладните пещери и огрените от слънцето върхове остават незабравим спомен у всеки дошъл в този край. Тук са съхранени много културно-исторически паметници, наследени от хората, обитавали този райски кът в продължение на няколко хилядолетия. Благотворните термални води, и модерният балнеоложки център в град Сапарева баня са още една причина потокът от туристи тук да не престава през всички сезони на годината.

“Ако посетим центъра на общината – град Сапарева баня, ще останем впечатлени от много неща, – казва Страхил Дювийски, служител в Посетителския център на Национален парк Рила. – Градът е с много богата история. В близост до него са останките от неолитното селище Кременик. Ясно си личат и следите от римския град Германея. До самия санаториум, който се намира в Сапарева баня, човек може да види руини от Източната порта на древното поселище, а в подземието на санаториума е запазена част от римска улица, останала от същото време. Когато говорим за природните забележителности на Сапарева баня, не може да не споменем и за извиращия в града най-горещ минерален извор в Европа. Водата е над 100 градуса. Любопитното е, че през последните години там се оформи единственият в страната гейзер. Водата сама изригва нагоре периодично през 10 секунди на около 18 метра височина. Това е един забележителен стълб от минерална вода и пари, който е много красив като природно явление”, казва Страхил Дювийски.

Всяко селище от община Сапарева баня се отличава със своя колорит и туристически атракции. Но най- големият дар на природата за хората тук е самата планина. Тя крие невероятни гледки, богатства и възможности за туризъм през цялата година. Привържениците на еко-маршрутите могат да наблюдават в естествената им среда невероятно разнообразие от редки растителни и животински видове. Сапарева баня и близкото село Овчарци са изходна точка към водопада Скакавица, който е най – високият в Рила. Това е и мястото, откъдето се тръгва към невероятните Седем рилски езера, наречени поетично “ сините очи на планината.” Село Овчарци е идеалната територия за селски, културен и планински туризъм .

“Селото се слави с живописния Овчарченски водопад, – продължава разказа си Страхил Дювийски. – Става дума за най-високия водопад по течението на близката рилска река Горица. Ако тръгнем по течението на реката, освен този 39-метров водопад, ние ще видим още 6 други водни каскади. Долината на реката е невероятно красива. Тя е сравнително незасегната от човешката дейност и крие поредица от водопади и множество по-малки водни прагове, които са радост за очите.

loading...

Най- интересни за чужденците, които идват тук, обаче са местните хора. В района има запазени групи за автентичен фолклор, които представят местни обичаи и традиционни хора, както и песните на този край по време на различни фестивали у нас и по света. Някога с. Овчарци е имало 76 воденици. Днес от тях е оцеляла само една. За нея 84 годишният дядо Димитър от селото разказва, че я е наследил от дядо си. Воденичката е поне на 150 години, а може би и на повече. Камъните й са открити и човек може да види как хората са мелели житото за своя хляб векове преди нас. Не остават незабелязани и дърворезбарите от селото, както и местните жени, които тъкат и везат. Има и една работилница за кацарство, където човек може да види как се правят каците.

Източник: ovchartsi.dir.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!