Владайски манастир Св. Петка край София

Според една легенда Владайски манастир Св. Петка край София възникнал през 10 в., а според друга – по време на Второто българско царство (12-14 в.), когато около София били построени повече от 100 манастира. При създаването си манастирът бил двупрестолен – посветен на две светици – се.Петка и св.Неделя.

Тъй като бил разположен на пътя между важните градове Средец и Перник, манастирът често бил обект на нападения. През 1328 г. светата обител била нападната от рицари-кръстоносци. Над 30 монаси били убити, а манастирът – ограбен и разрушен. Преди нападението монасите успели да заровят под голям каменен кръст едно Евангелие и двете храмови икони – на св.Петка и на св.Неделя. Години по-късно манастирът бил възстановен на същото място. Благодарение на закрилата от царския двор и лично на цар Иван Шишман, обителта се замогнала.

Не е ясна съдбата на манастира през първите години от османското владичество. За да спасят църквата от поругаване и унищожение, местните хора я прикрили с голям насип. Така тя била полузаровена в земята и османските власти не могли да я открият, а в нея продължили християнските богослужения.

Владайски манастир Св. Петка край София бил обновен в началото на 20 в. Днешната църква „Св.Петка“ била построена през 1902 г. върху основите на стария храм. Срещу манастирската църква има малък параклис и нова църква, посветена на св.Неделя. Любопитни са дарените през 1911 г. колони-свещници, които могат да се видят в църквата „Св.Петка“ В двора са разположени скромни жилищни постройки и растат десетина няколковековни дъбови дървета.

loading...

Източник: nasamnatam.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!