Храмът „Рождество Богородично“ в село Живково

Храмът „Рождество Богородично“ се намира на около 1 км южно от центъра на село Живково. Разположен е на малка височина в близост до древна могила, известна сред местните като „Голямата могила“. До него се стига като на излизане от селото в посока Самоков, точно където е табелата за края на с. Живково, вляво се отбива по черен път, водещ до мястото след около 300 м.

Черквата е изградена в края на XIX в. като селски храм на село Живково. Строителството ѝ продължава около 10 г. и е осветена на 5 септември 1904г. Иконите са изписани от самоковския майстор Михал Б. Стойнев през периода 1904 – 1912г.
В началото на XXI в. храмът е ремонтиран, а вътрешността му изписана със стенописи.

До 1960 г. съборът на село Живково се е провеждал на около 200 м южно от храма на църковния празник Св. Дух, без да има нещо общо с църквата. Тогава са били и съборите на съседните села Боерица,Черньово и бившото Шишманово (сега под язовир Искър).
Не отдавна старата традиция е подновена и всяка година на празника на Свети дух край черквата се прави събор.

Източник: svetimesta.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.